Наръчник за родители: как да разберете дали детето ви има бъдеще в програмирането?

Наръчник за родители: как да разберете дали детето ви има бъдеще в програмирането?

С напредването на технологиите и света, в който живеем, напълно естествено е да наблюдаваме и промяна в децата си. От много по-ранна възраст те започват да имат афинитет към технологиите, дори понякога ги разбират по-добре от нас. Израстват с усет към сложните машини и дигиталния свят. Интуитивни са за това как работят повечето технологични решения и ни изненадват с темпа си на развитие. 

Като малки децата обаче имат много различни вълнения - ентусиазират се бързо от новото и непознатото, искат да опитат различни неща и трудно могат сами да решат кое е най-интересно за тях. 

Именно затова трудната задача се пада на родителите. Те трябва да преценят дали детето им има бъдеще в програмирането или за него ще е по-добре да се занимава със спорт, наука или пък изкуство. За щастие има някои сигнали, които можете да уловите от своите деца и те сами да ви подскажат, че всъщност биха паснали идеално в света на технологиите и да развият своето бъдеще там. Ето и кои са те!

 

1.Проявяват афинитет към точните науки

Ако забелязвате у вашето дете интерес към точните науки, които се характеризират със строго определен начин на разрешаване на проблеми чрез правила и формули, то със сигурност то би имало големи успехи в сферата на информационните технологии и дигитални иновации. 

Ако често забелязвате интерес и лесно справяне с материала по математика например, то значи детето ви е предразположено към логическо мислене и лесно може да намира решения на проблеми и да разрешава казуси, посредством формули и правила. Не случайно често се казва, че математиката върви ръка за ръка с програмирането, тъй като именно логическото мислене ръководи същността и на двете. Разбира се, това не означава, че ако пък по-трудно се справя с точните науки, ще му бъде трудно и с кодирането. 

 

2. Водят се от логика

Ако вашето дете използва логически подходи, когато разрешава проблеми, вместо да се оставя да бъде водено от емоциите си, това би могло да е ясен знак, че програмирането ще му се отдава лесно. 

Много голяма част от иновативните технологии и дигитализацията започват да превземат ежедневието ни и макар повечето аспекти да са интуитивни, то все пак за създаването им се изисква преди всичко логическо и аналитично мислене. При програмирането основна роля играе добре написаният код и бързото намиране на бъгове и проблеми в него, когато са налице такива. Точно за това анализът и логиката вървят ръка за ръка в света на информационните технологии. 

 

3. Обичат да разрешават проблеми

От малки децата понякога се хвърлят към сглобяването на пъзели и нареждането на рубик кубчета. Вълнуват се от постройки с лего, от игри с намирането на разлики и много подобни главоблъсканици за малчугани.

Такива деца често изпитват интерес към процеса по намиране на дадено решение, а след това и удовлетворение от резултата. Точно за това блоковото програмиране би им се сторило като истински приятна задача, която разбира се има и добавена стойност - изчуването на програмиране. В академията за програмиране за деца MindHub, уроците по кодиране са винаги съчетани с интерактивност и проектно-базирано обучение

Това означава, че докато те учат основите на програмирането, ще могат и да се научат как още по-лесно да решават проблеми. Така, както истинските програмисти, децата вече няма да се страхуват да се заемат и с по-сложни проекти след време, а напротив - ще изпитват удовлетворение от постиженията.

 

4. Обичат технологиите

Днешния свят е базиран на технологии - компютрите и телефоните се използват не само за развлечение, но също са и изключително богати източници на информация. Изобилието от нея дори може да доведе до пренасищане и попадането на децата на вредно за тях съдържание. Затова е и изключително важно да помогнете на децата да подбират правилно информацията онлайн.

Макар повечето деца да обичат да прекарват времето си пред малките или големите екрани на устройствата с интернет, бързо ще разберете, ако технологиите наистина ги влекат. Това са деца, които предпочитат вместо да гледат анимация пред телевизора, да разучават как работи компютъра и какви игри могат да се играят на него, или пък какви функции има телефонът, за които не всеки знае. Ако вашето дете показва такъв афинитет към технологиите около него, то програмирането би му дало много ценна информация за тях и с негова помощ, то ще може да се научи как са създадени любимите му игри и приложения, а дори по-късно и само да създаде собствени такива.

 

5. Сами показват интерес да бъдат част от такъв тип извънкласни занимания

Много често родителите смятат, че децата им са твърде малки, за да се занимават с изучаването на програмиране. Особено за най-малките, на 6-годишна възраст, на тях им се струва невероятно да бъдат запознати със света на кодирането и роботите. Деца, които все още четат и пишат трудно, ще могат да се научат да програмират? 

Разбираме техните притеснения, но истината е, че с помощта на иновативни методики и подходи при предаване на материала, в нашата академия дори най-малките будят своя интерес към поведението на роботите, блоковото програмиране и света на технологиите. Стъпка по стъпка те всъщност се приближават много стремглаво към професиите на бъдещето. 

Ако вашите деца сами показват интерес към извънкласни дейности, свързани с програмни езици и информационни технологии, то дайте им шанс да преоткрият този нов свят и сами да разберат дали той е за тях. 

 

Бъдещето на децата в програмния свят

Ако сте припознали своето дете в някой от по-горе изброените фактори, то със сигурност си струва да проверите дали пък точно програмирането не е правилният път за тяхното бъдеще. Винаги можете да започнете и с безплатен демо урок, където да затвърдите убежденията си и където ще видите, че за всяко дете е възможно да се научи да програмира. Нужно е само желание! 

Всички тези признаци, които изброихме, са само основата, на която може да се стъпи и която да поведе децата към тяхното по-добро професионално бъдеще. Ако забелязвате някои от тях в своите малчугани, дайте им шанс да се впуснат в това приключение и заедно да разберете дали то няма да се окаже най-доброто решение, което сте взимали!

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети