Какво е проектно-базирано обучение?

Какво е проектно-базирано обучение?

Живеем в свят не просто на технологии и скорострелни промени в дигитализацията, но и на нуждата от все повече и повече обучителни програми заради темпото на развитие. Отдавна преподаваният в класната стая материал не е достатъчен,, а децата от друга страна отдавна нямат нужда просто да им бъде наливана информация. И ето как се стига до необходимостта от обучения, които са нестандартни - даващи едновременно много стабилна основа за развитие и интерактивен подход, който помага да се развият повече от едно или две умения. 

Такова е и проектно-базираното обучение (ПБО). Това е метод на преподаване, при който учениците се учат чрез активно участие в реални проекти от различни раздели, обединявайки своите знания по различни теми и борейки се с разрешаването на проблеми от реални ситуации. За разлика от стандартното обучение, при ПБО учениците активно участват в житейски проблеми за продължителен период от време, тествайки собствени си идеи.

Когато преподавателите имплементират този метод в учебния процес, те дават възможност на децата да развият редица умения и да упражнят своите знания, заедно с останалите деца, участващи в проекта. Чрез стратегията на проектно-базираното обучение за използването на реални проблеми се дава шанс на децата да се подготвят за света извън стените на учебните центрове и за професиите на бъдещето. 

Нестандартният подход е идеален за развитието на много важни за подрастващите умения. На първо място те се учат как да решават проблеми, излизайки от рамките на ученето “урок за урок”, учат се и как да работят в екип с останалите и да обединяват своите знания в името на общата цел - намирането на решение. Развиват и своята креативност и аналитичен ум. И всичко това, докато на самите тях им е интересно да влязат в ролята на изследователи и се вълнуват от проекта.

 

Как протича един урок, използващ метода на проектно-базираното обучение?

Проектно-базираното обучение по същество представлява даването на учениците проект, върху който да работят. Независимо какъв е неговият формат, децата се обединяват и работят заедно, споделяйки и разменяйки идеи, ресурси и знания. ПБО се основава на някои от следните елементи: разиграване на реални сценарии, ролеви игри, уроци за изследване, проекти за поведение на роботи, оценяване, методи на комуникация и най-вече - опит от реалния свят, пренесен в обучителния час. 

След като децата работят по проекта и стигнат до някакви решения, наблюдения или предположения, те го представят пред останалите и казусът се обсъжда отново. При проектното обучение по-важен е начинът, по който се преминава през всеки проект, отколкото самия финален резултат. Именно това насърчава креативността в децата, подобрява тяхната комуникация и оказва значително влияние върху работата им в екип. 

 

Какви са ползите от използването на ПБО

Както вече споменахме, има редица плюсове от прилагането на метода за проектно-базирано обучение. То помага да се развият много от уменията, нужни на децата в 21-ви век и да ги подготви за всичко останало, което им предстои. Истината е, че използването на такъв тип метод, който по-скоро превръща урока в игра, помага на децата да избягат от скучната рутина на предаването на знания и да се ентусиазират за новите възможности, разгръщайки тяхната креативност и участвайки активно в учебния процес.

Повечето деца намират за скучно да стоят мирно и да слушат как учител им преподава суха материя, която те трябва да усвоят. Именно затова, чрез ПБО се предлага един нов начин на децата да бъдат включени в процеса, да станат част от него и в същото време да научат много повече. 

Методът на проектно-базираното обучение развива у децата умения, които са далеч отвъд материята, независимо дали тя е част от училищния план или е в извънкласна програма. Чрез ПБО се дава поле за изява на децата, което стимулира техните умения за решаване на проблеми, креативно и логическо мислене, както и аналитичност. Превръщайки се в малки изследователи, търсещи отговорите в своя проект, те стават и по-самостоятелни. 

 

Къде може децата да се обучават с проектно-базирано обучение?

Именно поради множеството предимства, които проектно-базираното обучение предлага, ние от MindHub сме включили метода в програмата си и нашите ментори постоянно представят на децата възможността да учат програмиране чрез създаването на проекти, симулиращи знанията им в технологичния свят. 

Учебният процес в MindHub протича със създаването на проект всеки час, като в края на всеки модул има финален проект, който се споделя и с родителите под формата на линк, снимки, видео или пък на място в залата на MindHub. 

Благодарение на този иновативен подход се създава възможност на дори и най-малките деца, още от 6-годишна възраст, да могат да възприемат иначе сложната материя, която идва от програмните езици и кодирането. Така те могат да научат основите на програмиране, да развият своите личностни умения и дори да се забавляват, докато са част от проект и екип.

 

Какви проекти се дават на децата в MindHub?

В програмата на MindHub са включени множество и различни проекти, всеки от които е съобразен със съответната възрастова група и нивото, до което са стигнали децата. На по-малките се дават по-малки проекти, работят на по-големи групи и учението се превръща в игра, която им дава много от най-важните знания в областта.

За по-големите вече проектите стават малко по-сложни и всеки има собствен казус за разрешаване - казус от реалния живот или реално съществуващи проблеми, които търсят своето решение. Както споменахме и по-рано, целта на този метод е децата да научат максимално много, докато работят по проекта, а не толкова крайният резултат. Макар че, разбира се, той също е от значение и определено стимулира тяхната работа.

Такива примерни проекти от учебната програма на MindHub включват интеракция между хардуер и софтуер, създаване на 3D ефекти в анимации и игри, проектирането на поведението на роботи и много други проекти, които менторите имат подготвени в специално разработена от академията програма. 

 

Дайте шанс на ПБО методът за своите деца заедно с MindHub 

Проектно-базираното обучение е нов и иновативен метод за обучение, който развива редица умения и качества у децата, без това да им се стори досадно или трудно за възприемане. Чрез ПБО сложната информация става по-лесна за усвояване, уроците преминават много по-бързо, леко и интересно, а децата превръщат своите основни познания във вече устойчиви във времето знания, подготвящи ги за професиите на бъдещето. 

Заедно с MindHub и програмата, базирана на ПБО, децата могат да развият своите умения в програмирането, да поставят основите на кодирането, а по-късно и да ги превърнат в знания, които да са им от полза за всеки следващ етап от живота. Можете да запишете децата си в академията за програмиране за деца на MindHub и да им дадете старта, от който имат нужда!

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети