Наръчник за родители: Как да помогна на детето си да подбира информация в Интернет?

Наръчник за родители: Как да помогна на детето си да подбира информация в Интернет?

С нарастването и развиването на Интернет пространството все повече става и наличната информация в него. За най-малките активни потребители може дори да се каже, че израстват в и с Интернет. 97% от децата в нашата държава вече използват онлайн пространството като неразделна част от тяхното ежедневие.

Понякога това означава развлечение и игри, но друг път достъп до информация – без контрол. Именно затова е от особено важно значение родителите да вземат в свои ръце процеса и да оптимизират съдържанието, до което достигат техните деца.

Както малчуганите, така и родителите трябва да знаят, че Интернет може да има и предимства и използван по предназначение, положителните му страни ще помогнат за развитието на децата.

По време на обученията  менторите на MindHub с удоволствие ще дадат на децата ценни съвети, а тук ще споделим за всички родители методи, чрез които да се помогне на децата правилно да селектират информацията в Интернет.

 

Фалшиви новини и грешна информация

За съжаление контролът над достоверността на информацията в Интернет далеч не е достатъчен. Това означава, че често попадаме на данни, които могат да бъдат грешни, измислени или не изцяло коректни.

Важно е като родители да прекарвате достатъчно време с децата си пред устройствата, за да може да им помогнете да изградят навици как бързо и лесно да разпознаят фалшивите от истинските новини и данни.

Освен онлайн сайтовете, където информацията може да бъде поднесена фалшиво, все по-често хората се подвеждат и от социалните мрежи. Там всеки има правото да публикува съдържание, което макар и контролирано е често грешно изказано или лъжливо.

Георги Апостолов от Център за безопасен интернет споделя: „Сред най-популярните им занимания в интернет са социалните мрежи, където те са от 7-8-годишна възраст. Във възрастовата група 9-11 години вече 73% от децата са в социалните мрежи, където също преобладава видео съдържание.“

Затова съветваме и вие заедно с децата си да изградите навици за проверка на информацията. Използвайте надеждни сайтове, където да сверявате това, в което сте се усъмнили и заедно ще започнете лесно да разпознавате фалшивата информация от достоверната и ще намалите вероятността детето ви да разпространява лъжлива информация или пък да бъде подведено.

 

Споделяне на лична информация

Не само в социалните мрежи, но и из цялото останало онлайн пространство, често споделяме лична информация. Понякога тя е лична и поверителна и последното, което трябва, е да я споделяме там, където не трябва.

Възрастните сме наясно с последствията, до които това може да доведе, но децата не могат да различат винаги опасностите.  

 

 

Отделете време да говорите с децата си за нежеланите следствия, които може да има при споделянето на лична информация. Обяснете им защо е важно да не се публикуват такива данни и на кого могат да се доверят за това.

Бъдете сигурни, че и в процеса на обучение в MindHub, децата ще бъдат запознати с тънкостите на Интернет и как той да бъде използван в тяхна полза, а не вреда.

 

Полезното и приятното вървят ръка за ръка

Огромното море от информация, което е Интернет, има силата да помага и в развитието на всяко дете. Ако се доверите на достоверна информация, правилни източници и едновременно с това се предпазвате от подводните камъни, които се крият, то ползите, които могат да се извлекат, са много.

Вие поставяте основите на това, което детето трябва да знае – защо е важно да се внимава, а ние се грижим за всичко останало. Показвайки конкретни платформи, на които може да се има доверие, изграждането на здравословни навици и черпенето на важна и интересна информация, ще доведе до желаните позитиви.

Доверявайки се на полезните материали и интерактивните методи за изграждане на важни качества и способности, вашите деца ще са повече от готови за професиите на бъдещето. Нещо повече, така те могат да развият куп допълнителни възможности и то само извличайки позитивите на Интернет.

 

Не забравяйте винаги да бъдете ангажирани с процеса, през който минават децата онлайн, за да можете да приложите необходимия контрол над техните действия там. Но в същото време им позволете да черпят от извора на полезна информация и възможности, които се крият там.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети