Важна ли е математиката в програмирането?

Важна ли е математиката в програмирането?

За никого не е тайна, че математиката е един от най-трудните предмети в училище. Често учениците изпитват трудности с разбирането и ученето на уроците си - как да запомнят и прилагат формули, алгоритми, уравнения. Много от тях дори си задават въпроса - Защо изобщо ми е нужно да знам това? Важна ли е математиката за моето бъдеще?

Да! Несъмнено математиката е една от най-важните науки, която движи много от останалите направления. Математическият свят обхваща повечето академични дисциплини, тъй като намира приложение и в икономиката, и в квантовата механика, и в управлението на бизнес, и разбира се - в програмирането. По своята същност математиката е логическа наука, която се свързва с разрешаване на проблеми чрез спазване на определени правила и принципи. В основата си, това е и програмирането и именно затова двете са толкова често свързвани.

 

Каква е връзката между програмирането за деца и математиката?

Независимо от възрастта на децата, те се сблъскват с различните степени на трудност, които идват с математиката. Първо се учат на по-лесните формули и правила, по-късно започват да търсят решения на по-трудни задачи, а в последствие и как да прилагат всички придобити познания в математиката, за да решават сложни уравнения. Всичко това се случва благодарение на логиката преди всичко.

Програмирането е тясно свързано с математиката. Освен че и за него е също толкова важна логиката, за да се случва всичко по-правилен начин, то предполага и използването на основни математически принципи. Това включва координати, събиране и изваждане и много други математически действия.

За да могат обаче децата да се справят с този материал, много важно е и как ще бъде поднесен той. Именно затова в академията на MindHub математическите принципи и програмирането се представят по забавен и интерактивен начин. Това им помага по-лесно да възприемат учебния материал и в същото време да развият своето логическо мислене.

Например, когато имат задачата да програмират поведението на робот, децата трябва да следват определени правила и да използват вече придобитите си познания в сферата на математиката. И макар роботите в началото да им се струват като нещо забавно за игра и развлечение, те бързо разбират, че за да ги управляват всъщност са им нужни конкретни логически и математически знания. 

Децата се учат да използват мерни единици за разстояние, за да могат да придвижат робота напред или назад. За да го програмират да се обърне, използват мерната единица за ъгли. За да го накарат да се обърне на дясно например, им е нужно да зададат следната команда: turn right 90 degrees. Освен разстоянията и командите, те също използват и проценти, за да зададат каква сила да използва робота, за да изстреля дадени обекти или да извършва други движения по команда. Целият този процес се превръща в едно истинско развлекателно занимание, което в основите си е всъщност изключително ценно за развиването на редица важни умения в различни области, начело с математиката.

 

Нужно ли е децата да са добри по математика, за да могат да програмират? 

Много често родителите и децата се подвеждат, че за да започнат да учат програмиране, от малчуганите се очаква да имат вече някакви познания - било то да са добри по математика, да знаят английски език, да са интуитивни с техниката или друго. А истината е, че за децата, които тепърва стартират в академия по програмиране, всъщност не е нужно нищо друго освен да имат желание.

Хубавото при програмирането е, че не се изисква задължително да се започне с математика, а тъкмо обратното. Никой няма да очаква от детето да е добро по математика, за да може да програмира. 

В хода на учението на програмиране, децата сами започват да развиват своето аналитично, логическо и алгоритмично мислене и в последствие се забелязва подобрение и в техните математически умения. Именно затова и програмирането е толкова полезно за децата още от ранна възраст - то им помага да развият редица умения, които да им бъдат от полза и те далеч не спират единствено с писането на код. 

Разбира се, ако детето има усет към математиката и дори я намира за интересна, то тогава доброто му представяне в часовете по програмиране ще бъде гарантирано и с лекота ще може да обогатява своите знания, да надгражда уменията си и да подобрява своите качества.

 

Как програмирането помага за разбирането на математика? 

И програмирането, и математиката сами по себе си предоставят страхотни възможности за децата да развият своята аналитичност и логическо мислене, а тяхната тясна връзка само подсилва резултатите в следствие. Благодарение на програмирането, на децата се предлага възможността да открият един нов свят и нов начин на мислене. Те затвърждават знанията си по математика, развиват ги допълнително и обогатяват още много други необходими за професиите на бъдещето умения. 

Чрез програмирането и вникването в логиката на по-дълбоко ниво, децата започват по-лесно да разбират математиката и нейните причинно-следствени връзки. Благодарение и на забавленията в академията по програмиране, те могат с лекота да възприемат материала и по-късно да покажат своите новопридобити умения и в класната стая. Така програмирането всъщност им помага да се представят много по-добре академично и да развиват своя потенциал от рано.

 

Програмирането и математиката - ръка за ръка

Истината е, че математиката е в основите на почти всичко, включително и на програмирането. Важна е за разбирането му, но още по-важно е за децата да могат да развият своите логически умения и да виждат по-бързо решенията на сложни задачи. Затова заедно центровете по програмиране на MindHub, децата и младите ученици ще поставят не само основите на по-добри умения в различни направления, но и ще ги развият по-бързо.

Ако искате вашето дете да се запознае със света на програмирането отблизо и да се сприятели с математиката, то можете да го запишете в програмата по програмиране на MindHub. Заедно ще извървим пътя към по-доброто бъдеще и развитие.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети