Децата и технологиите - какво да правим и какво да избягваме?

Децата и технологиите - какво да правим и какво да избягваме?

В дигитално развитите години, в които живеем, напълно нормално е да срещаме затруднения за това как да разграничим полезното и вредното за децата онлайн. Именно затова е много важно да се научите как да използвате технологиите по здравословен начин за децата, когато те са още в подрастваща възраст. Независимо дали са на 3 годинки и търсят таблета за някоя игра или пък са тийнейджъри, които прекарват много време онлайн и размиват границите между виртуално и реално.

Как обаче да дадем свобода на правилните и ценни уроци онлайн пред вредата, която може да се крие там? Най-важно е да си поставите основни правила за следване, които да са винаги на преден план за хармонията между децата и технологиите и как те да извлекат ползите от Интернет.

Истината е, че за децата технологиите могат да са инструмент за учение и развиване на редица полезни знания и качества. Дали чрез академии за програмиране за деца като MindHub или чрез други форми за извънкласни обучения и активности онлайн, децата могат да обогатят значително уменията си. Ако обаче времето им прекарано с различни технологии не е ограничено, балансът лесно се губи и негативите могат да бъдат на лице.

 

Какво да прави ми и какво да избягваме при децата и технологиите?

 

Ограничете времето пред мониторите

Първият ни и най-важен съвет е да лимитирате престоя на децата пред компютрите или телефоните им. Вече почти всички имаме достъп до Интернет, а това е следващото нещо, което трябва да бъде ограничено. Разбира се, причината за това е съдържанието, на което могат да попаднат, ако то не е контролирано.

Затова първо: намалете времето на децата пред мониторите, за да не прекаляват с виртуалния свят. Час или два на ден могат да бъдат повече от достатъчни, за да научат нещо, да поиграят или да гледат образователно видео.

И второ, контролирайте достъпа им до интернет. Не позволявайте тяхното свободно сърфиране в непроверени сайтове или без надзора на вас или друг възрастен.

Записвайки детето си на курс с MindHub, вие му давате възможността именно да прекарва време сред технологиите, което е контролирано и балансирано. В същото време то ще бъде и образователно за малчуганите!

Балансираният подход е най-правилният начин да установите добра връзка на децата си с технологиите така, че те да бъдат едновременно подготвени за професиите на бъдещето, но и да не забравят за социалната среда в реалността.

 

Поставете рамки и на присъстващите технологични устройства

Позволете на децата си да използват компютрите в училище или в извънкласните дейности. Позволете им дори и да ги използват у дома. Но ограничете присъствието им в детската стая например. Ако детето от ранна възраст има компютър в стаята си, то трудно ще може да се спре от използването му, когато остане само.

В същото време обаче е важно за неговото развитие да има достъп до технологиите по време на обучителните процеси. Доверете се на учителите и менторите, които ще балансират времето на вашето дете пред монитора и ще заложат на здравословни начини то да извлече само ползите от влиянието на виртуалния свят. Именно затова вече и в учебнните програми е имплементиран предметът компютърно моделиране, който помага на децата да се подготвят за бъдещето на технологиите.

 

Игрите не трябва да са забранени

Много от родителите когато чуят „компютърни игри“, изтръпват, мислейки си, че те винаги водят до пристрастяване или пък са изпълнени с агресивни сцени и вредни послания. Истината е, че има много образователни игри и дори такива, които са полезни за развиването на много важни качества в децата. Позволете им да преоткрият този свят!

В MindHub, например, имаме разработени игрови обучения, които помагат на децата не просто да се забавляват, но и да се учат, да се развиват и да обогатяват знанията си значително. Методи на обучение, базирани на игри или игри с подреждане на блокове код и програмиране поведението на роботи - да, може да звучи като буквално „детска игра“, но всъщност е начин те да се запознаят с това как нагледно технологиите работят. Когато децата се учат чрез преживяване и практическо прилагане на наученото, играта и учението изграждат невероятни основи за тях и бъдещето им.

 

Позволете и на социалния елемент да присъства

Отново се сблъскваме с грешната представа на много родители, че онлайн на всеки ъгъл се крие някой човек, който иска да навреди на детето им. Разбира се, че в Интернет се крият опасности, но истината е, че комуникацията там може да помогне на децата да преодолеят някои от страховете си.

Какво да правите? Позволете им да общуват със своите приятели и връстници, с които заедно да решават уроци, да играят одобрени от вас игри или просто да общуват. Това ще ги научи как да комуникират по-добре с тях, ще развие уменията им за работа в екип, както и ще им помогне заедно да се бутат към развиването си на своите по-добри страни.

 

Не използвайте технологиите като награда или утеха

Често когато децата са в ранна възраст, родителите им забраняват прекаленото прекарано време пред телефоните или компютрите. Когато обаче детето изпълни нещо, послушно е или има друга причина за „възнаграждение“, родителят позволява гледането на анимационно детско или видео игрите. Това започва да се превръща в емоционално задоволство и храни детския ум с идеята, че това е единственият начин те да бъдат щастливи и наградени.

Други родители използват същата техника, когато детето не може да се успокои или е криво. Тогава отново технологиите се превръщат в утеха, а децата се учат да манипулират с настроенията си и да получават времето си онлайн. Избягвайте това!

 

Бъдете добър пример

Не забравяйте, че както за всичко останало по време на възпитанието на децата, вашият пример е техен основен двигател. Ако вие прекарвате много време пред телефоните си, постоянно отговаряте на съобщения, работите от вкъщи или прекарвате много време пред телевизора вечер, те напълно естествено ще приемат, че технологиите наистина са голяма част от ежедневието на човек.

Децата обичат да имитират по-възрастните, затова обгръщайте ги с любов, играйте си с тях и ги учете на баланс и хармония, вместо да им показвате привързаност към телефоните и лаптопите. Намирайте време и за общи дейности, които да ви сближават, та дори и те да са свързани с технологиите отново. Можете да посещавате събитията на MindHub заедно, да използвате технологиите и заедно да се учите на това как да ги управлявате във ваша полза. Не само детето, но и за вас ще се окаже интересно преживяване.

 

Създайте си среда без никакви технологии

Имайте свой кът, местенце, стая или каквото и да е друго у дома. Дори да не е местенце, може да са моменти, в които няма да се използват технологии. Например по време на вечеря, изключете телевизора и приберете всички телефони. Или пък на закуска. Времето със семейството е от голямо значение и децата от малки трябва да бъдат научени, че макар и огромните ползи, които се извличат от интернет пространството, най-ценните моменти са тези до любимите хора.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети