Образователните активности след училище - натоварват или помагат за развитието на децата?

Образователните активности след училище - натоварват или помагат за развитието на децата?

През последните години желанието за извънкласни програми от родителите се засилва. Част от това са пропуски, които те намират в училищните занятия, а друг фактор е необходимостта, която чувстват за техните деца и развитието им. Ползите от тези активности със сигурност имат много голямо значение върху психическото и физическо развитие на децата. 

Разбира се, всичко трябва да бъде балансирано и с мярка. Заетостта извън училище и различните занятия могат да помогнат за растежа на децата, но могат и да ги натоварят, затова решихме да разгледаме и двете гледни точки, споделяйки с вас плюсовете и минусите на образователните активности след училище.

Положителният ефект от активностите в свободното време
Всяко дете започва още от малко да развива свои лични предпочитания и интереси към новото и непознатото. Било то в следствие на телевизионно предаване, на любим подарък или пък след вдъхновение от другите деца и приятели. 

Независимо какво изберете за тях - спорт или допълнителен образователен курс като тeзи от програмата на MindHub, със сигурност ще допринесете за развитието на много нови умения у своето дете.

Извънкласната дейност дава възможност на децата да научат повече за своите интереси, да се приобщят към нови групи с деца, развивайки комуникативните си умения и споделяйки своите страсти и интереси с тях. 

Не само това, но и по този начин се насърчават уменията за управление на времето. Децата придобиват нови логически способности и се вдъхновяват да намират решения на проблеми. 

Те добиват навици, влизат в рутина и следват структура, следователно се учат на още повече дисциплина и отговорност. Изследвания показват че учениците, включващи се в извънкласни дейности като цяло се представят много по-добре в академичен план.

Ангажираността с образователни курсове помага за развиване не само на уменията, но и на интересите на децата. С курса за начинаещи в MindHub, те могат да се докоснат до света на програмирането и роботиката и да преценят сами кой аспект искат да следват след това и кой ще бъде най-вълнуващ за тях.

Децата между 6 и 12 години са във възрастта, когато най-лесно могат да възприемат нова информация и да се научат да боравят с нея. Съзнанието им е отворено към нови хоризонти и насърчаването чрез различни извънкласни дейности е едно от най-добрите неща, които можете да направите за тях и бъдещето им.

Хубавото на повечето образователни курсове е, че се набляга на интерактивното представяне на информация и така децата не чувстват, че са на “второ училище”, а приемат прекараното време за игра и интересно занимание. Менторите в MindHub се стараят непрекъснато да използват нестандартни и иновативни подходи, за да може малчуганите да навлязат с интерес в материята. Такива са игрите с блокове, 3D игри и много други.

Ако техният интерес е добре разпален, те биха могли да превърнат заниманието в хоби, а хобито по-късно в професия. Предоставяйки им възможността да се докоснат до различи сфери и да обогатят знанията си в тях, вие всъщност им помагате да изградят основите, върху които след това да градят развитието си. 

Не забравяйте и че такъв тип образователни активности след училище не са задължително всеки ден, а веднъж или два пъти в седмицата. Това е напълно достатъчно, а в същото време не прекалено задължаващо, за да се чувстват те натоварени или пък вие - финансово притеснени. 

Минусите на извънкласните дейности

Опитът показва, че ако децата се държат прекалено дълго заети извън училище и на тях им липсва свободно време за игра и почивка, това може да доведе до стрес, тревожност и дори депресия. 

Прекаленото ангажиране на времето им създава усещането за задължение и подбужда понякога негативни емоции у децата. Те започват да усещат, че това се прави насила, вместо по собствено желание. 

Това разбира се, трябва да бъде балансирано, за да може времето на детето да минава пълноценно - и по време на игри, и при образователните активности. 

Една от основните липси за децата, когато те не играят с приятели, е комуникацията им с тях и непринудеността. В подобна среда те развиват способностите си за справяне с неочакваното и намират начини за решаване на проблеми.

За щастие, има образователни курсове, които се стараят да запазят този ефект максимално. Затова и заниманията в MindHub са насочени към свободна атмосфера, колективни упражнения и интересни подходи.

Как да намерите баланса?

Подгответе календар за децата и разпределете правилно техните занимания. Оставете време за игра, но добавете и образователни извънкласни дейности. 

Позволете им сами да избират с какво искат да се занимават след училище, но насърчавайте интерактивността.

Балансирайте и времето със семейството. Прекарвайте ползотворно времето си заедно и в релакс, и в различни занимания. 

Говорете с тях и се съобразявайте с настроението им. Ако са започнали курс по логически задачи, например, но виждате, че искрата в тях вече я няма, ходят с нежелание и това се отразява на успехите и резултатите им, то може би е време да пробват нещо друго. 

Само чрез балансирани активности и спокойна почивка можете да осигурите на децата си да се чувстват добре, правейки това, което ги вълнува, пали интереса им и връща усмивката на лицата им.


Ако искаш да насърчиш и твоето дете да се развива, изучавайки програмиране в MindHub с помощта на наш ментор и авторска програма, зашиши го на новите ни безплатни тематични демо уроци или в някое от нашите стартиращи обучения.

 

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети