Какво е влиянието на технологиите и как да извлечем максималното от тях за децата между 5 и 15 години?

Какво е влиянието на технологиите и как да извлечем максималното от тях за децата между 5 и 15 години?

С непрестанното развитие на технологиите става все по-необходимо навлизането им в нашето ежедневие. Кога с бавни, кога с по-бързи темпове, всичко около нас се автоматизира и това неизбежно рефлектира върху децата ни. Именно затова много родители се страхуват, че технологиите превземат значителна част от времето и вниманието им.

Технологиите наистина влияят на поведението не само на младежите, но и на самите нас, но това не е задължително нещо лошо. Истината е, че те могат да имат фундаментален принос за възприятията на нашите деца. За да извлечем максимална полза от технологиите, е необходимо да намерим баланса между тях и реалния живот. Но как да измерим влиянието върху децата и как да го използваме в наша полза?
 

Развитие на технологиите и имплементирането им в ежедневието ни

Почти всичко вече е достъпно само с един клик на мишката: пазаруването, комуникацията, получаването на информация. Това стана още по-важно по време на пандемията, когато бизнесите трябваше да оптимизират работните процеси и обученията, за да се адаптират към новия начин на работа.

Според данни от Националния статистически институт в България, за последните 10 години се наблюдава 42% ръст на достъпа до интернет, в тази връзка и до технологиите.

Паралелно с развитието и увеличаването на потреблението, децата също се развиват. До 6-годишна възраст, те обогатяват комуникативните си умения и технологиите по-скоро биха попречили да изградят правилни представи за света около тях. След тази възраст възприемчивостта им е по-подходяща за развитие на абстрактното мислене, на логиката и възприятията за виртуалното, както и разгръщане на креативното им мислене.

Точно това е и моментът, в който те са най-продуктивни и започват да възприемат информацията, която им се преподава. Записването на курс, свързан с информационни технологии, ви позволява да разгърнете потенциала им като ги запознаете директно с вируталния свят и неговите предимства.

Непрекъснатото развитие на технологиите ще измести някои професии, на други ще помогне да се развият, ще промени естеството на ежедневието ни и това как гледаме на нещата около нас. 
 

Как всичко това влияе на децата и тяхното поведение?

Данни от Lancet Child and Adolescent Health сочат, че днес децата между 3 и 5 години прекарват по 28 часа седмично пред екрана. За тази възрастова група, данните звучат дори плашещо. Както споменахме по-горе, децата развиват комуникативните си умения до около 5-6 години, което прави влиянието на технологиите по-скоро негативно, отнемайки досега им с живия свят.

Колкото повече растат обаче, толкова повече имат нужда да получават информация, да се учат, да я възприемат и да работят с нея. Така, гледането на онлайн обучения, образователни клипове или използването на безплатни онлайн платформи с цел обогатяване на знанията им, всъщност се превръща в едно страхотно предимство. 

Балансът между пълноценно прекараното време с технологиите и другите дейности, необходими за детското развитие, е това, което може да повлияе положително върху поведението на децата.

Влиянието на технологиите се превръща във въздействие върху развитието на децата спрямо света, в който живеем. Те се учат как да бъдат по-аналитични, как да разбират логиката на виртуалното и технологично пространство и да се подготвят за бъдещето. 

В MindHub залагаме на именно иновативните и интерактивни подходи. За да превърнем програмирането в забавление, ние предлагаме на децата алтернативни начини за запознаване с материята - инструменти, с които лесно да разберат програмните езици, роботиката, намирането на решения и създаването на алгоритми. Такива инструменти са например специализираните ни уроци - Minecraft игри с блокове, роботите Dash и Dot, 3D игри с KODU, Roblox и други.

Ползите на технологиите

Прекараното време пред телевизора може да бъде с някоя образователна програма за кратко време. Времето пред компютъра - достъп до безброй курсове, култивиращи съзнанието и логиката; игри, видеа с информативни цели и изкуствен интелект, който дава нови и различни знания на децата, които трудно могат да получат от другаде. 

Развитието на абстрактното мислене и правенето на разлика между технологичните алгоритми и приложението на тази логика в реално време, е фундаментална за децата. 

Използвани по правилен начин, технологиите могат да допринесат за високо интелектуално развитие на детския ум. Именно затова се набляга все повече на креативните начини за възползването от технологиите.

Баланс между времето пред екрана и това навън

Колкото и ползи да има технологичното развитие в днешно време, важно е да се набляга и на ползотворното свободно време - спорт, четене, игри, развлечения и стойностно време със семейство и приятели. Всичко това трябва да бъде внимателно балансирано, за да се гарантира възможно най-доброто израстване на детето. 

Комбинирайте по малко и от двете страни на монитора. Всичко около нас е вече толкова добре развито, че само с малко въображение и креативност, можем да превърнем учението в забавление, а свободното време да запълним с полезни за тялото и ума дейности. 

Подходът, който използваме в MindHub, е специално създаден и измислен така, че да бъде полезен по няколко параграфа едновременно. Докато децата развиват своите комуникативни умения с останалите деца, ние представяме иначе скучния материал по интерактивен начин, за да привлечем вниманието им и използваме системи, чрез които лесно да възприемат информацията. В същото време знаем колко вълнуващи са за тях игрите и комбинираме информацията с игровизация и мотивация, идваща от самите тях.

В основите на всичко стои балансът. Да, технологиите могат да бъдат вредни, ако се прекалява с тях, но също могат да бъдат и полезен инструмент за учене, ако се използват в рамки и с правилните цели. Вижте повече за нашите групови занимания, с които да дадете шанс на децата да преоктрият нови светове и да разпалите интереса им към технологиите.


Ако искаш да насърчиш и твоето дете да се развива, изучавайки програмиране в MindHub с помощта на наш ментор и авторска програма, зашиши го на новите ни безплатни тематични демо уроци или в някое от нашите стартиращи обучения.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети