Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват?

Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват?

Ако погледнем над въпроса, базирайки се на статистики, то ще открием впечатляващи (за добро или зло) факти за децата и техния престой в Интернет. 

Един от всеки трима интернет потребители е дете. 50% от подрастващите използват Интернет преди да са навършили 7-годишна възраст. Младите са най-активни в търсенето на Интернет съдържание, но те са и най-уязвими.

Статистики като тези ни карат да се замислим за сигурността на децата си в онлайн пространството и дали го разбират достатъчно добре, за да знаят как да се предпазят в него.

Според проведено през 2018 г. проучване сред 14 000 деца в 400 училища в Гърция, 83% от децата в страната сърфират в интернет без родителски надзор, 61% са гледали онлайн съдържание от насилническо или сексуално естество, а 21% са били обект на кибертормоз. Освен това равнищата на онлайн тормоз в Гърция са едни от най-високите в Европа — над 40% от децата и младежите са станали негова жертва.

Кибертормозът може да се случи в любимите на децата социални мрежи, в платформите за съобщения (Viber, WhatsApp и т.н.), както и в друг тип онлайн платформи.
За да знаят децата как да се предпазят, трябва да познават добре същността на Интернет и неговите цели. Именно затова, от MindHub се целим да помогнем, както на вас, така и на децата ви. 


 

Какво е Интернет?

Най-просто казано, Интернет представлява множество мрежи като всяка включва различни компютри, комуникиращи помежду си. Интернет е общото наименование не на конкретни хардуери или машини, а на взаимодействието между всички компютри, телефони, таблети и устройства. 

Така Интернет се превръща в неизчерпаем източник на информация, средство за комуникация, маркетинг и реклама, предаване на съдържание и безкраен достъп до база данни от различно естество. 

Интернет обслужва и свързва милиарди потребители по целия свят с най-различен обхват - от частни и обществени, до академични, търговски и държавни. 

 

Как работи и достига до нас Интернет?

Интернет свързва компютърни мрежи в своята глобална система чрез протоколи TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Това е “езикът” на Интернет и позволява свързването на отделните компютри, които не са от един тип. 

Малките локални мрежи съставят една голяма, свързвайки се помежду си и позволявайки на хора от двата края на света да имат средство, чрез което да се свържат - вече не само със съобщения, но и с видео, звук и много други интерактивни начини.


 

За какво можем да използваме Интернет?

Както знаете, Интернет позволява неограничен достъп до огромна база данни - различно съдържание и различни начини за комуникация, информиране, споделяне и образоване. Спокойно можем да кажем, че в Интернет има всичко. Истинското предизвикателство е не в намирането на информация, а в намирането на вярна такава.

Ако гледаме все пак от положителната страна на нещата и предимствата на онлайн пространството, то в него можем да намерим не просто информация, в него можем и да създаваме такава. Можем да споделяме всякакъв вид създадено творчество (графично, илюстрационно, звуково, текстово), можем да публикуваме или търсим неограничено във времето и пространството. 

Можем дори да ползваме Интернет като средство за всяка друга медия - можем да гледаме телевизия онлайн, да четем най-новите новини и да слушаме най-новата музика. Можем да комуникираме по-бързо, лесно и достъпно от всякога.

Можем да се образоваме. Да използваме необятния достъп до информация и за себе си, но и за децата си, които да се възползват от интерактивните и лесно разбираеми данни, представени в сайтове, чрез текстове, видеа или звуци. А защо не и да се забавляваме? С възпитателни и интересни игри - и това е напълно възможно.

 

Какво не знаем за Интернет?

Интернет няма център, който да регулира информацията, предавана, споделяна и публикувана онлайн. Това от една страна дава свобода на потребителите, но от друга ограничава достоверността на данните. 

Тази движеща сила в обществото се ползва от близо 3,2 милиарда души! Изпращат се около 200 милиарда имейли на ден (70% от които, спам) и 3 милиарда запитвания се правят в Google. 

Впечатляващо е и, че най-големите технологични гиганти и успешни компании, свързани с всякакво технологично разработване, са създадени от студенти в техните гаражи.

Няма да ни изненада и, че най-бързо разрастващият се продукт, по-бързо от всичко друго, което се прави по света, е именно компютърното програмиране. Затова и нуждата от кадри в сферата е толкова голяма. 

Ние от MindHub знаем колко важно е ранното развиване на умения, които да подготвят децата за професиите на бъдещето, и именно затова предлагаме разнообразни програми по програмиране. От работилници, до летни лагери и курсове за първи срещи с блоковото и визуално програмиране. Всеки курс е подготвен специално така, че да бъде едновременно интерактивен, забавен и образователен, а постепенно и да се развият умения като аналитичност, способност за решаване на проблеми и бързо намиране на решения.

Най-търсените професии, най-развиващата се сфера и бъдещето на Интернет - всичко лежи в основата на компютърното програмиране, което и MindHub приема за своя мисия и работи заедно с децата за по-доброто им бъдеще.
 

Завършваме с няколко съвета и препоръки от MindHub за безопасното ползване на Интернет:

  • Всички профили и платформи, които използвате вие и децата ви, трябва да бъдат с много силни пароли! Използвайте цифри, символи и главни, и малки букви за създаването им.

  • Не споделяйте прекалено лична информация онлайн! Обяснете и на децата за последствията, до които това може да доведе. 

  • Подбирайте правилно информацията, която четете. Научете се да проверявате източниците на съдържание и да сравнявате с други такива за достоверността на прочетеното.

  • Внимавайте с приложенията, които теглите и сайтовете, които посещавате, както и имейлите, на които отговаряте. 


 

Онлайн пространството е океан, който може да допринесе за едно приятно преживяване, но също крие опасности и за да се справите с тях, трябва да разчитате на информираност и подготовка. 

MindHub предлага множество курсове, които подготвят децата за това как да използват Интернет в своя полза с помощта на компютърни програми и езици. 

Разгледайте нашите стартиращи курсове, които могат да дадат необходимия тласък за вашето дете или дайте шанс на демо урок от менторите на MindHub!

Още от блога ни

Наръчник за родители: как да разберете дали детето ви има бъдеще в програмирането? Ново

Наръчник за родители: как да разберете дали детето ви има бъдеще в програмирането?

С напредването на технологиите и света, в който живеем, напъ...

Прочети
Важна ли е математиката в програмирането? Ново

Важна ли е математиката в програмирането?

За никого не е тайна, че математиката е един от най-трудните...

Прочети
Какво е проектно-базирано обучение? Ново

Какво е проектно-базирано обучение?

Живеем в свят не просто на технологии и скорострелни промени...

Прочети