Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват?

Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват?

Ако погледнем над въпроса, базирайки се на статистики, то ще открием впечатляващи (за добро или зло) факти за децата и техния престой в Интернет. 

Един от всеки трима интернет потребители е дете. 50% от подрастващите използват Интернет преди да са навършили 7-годишна възраст. Младите са най-активни в търсенето на Интернет съдържание, но те са и най-уязвими.

Статистики като тези ни карат да се замислим за сигурността на децата си в онлайн пространството и дали го разбират достатъчно добре, за да знаят как да се предпазят в него.

Според проведено през 2018 г. проучване сред 14 000 деца в 400 училища в Гърция, 83% от децата в страната сърфират в интернет без родителски надзор, 61% са гледали онлайн съдържание от насилническо или сексуално естество, а 21% са били обект на кибертормоз. Освен това равнищата на онлайн тормоз в Гърция са едни от най-високите в Европа — над 40% от децата и младежите са станали негова жертва.

Кибертормозът може да се случи в любимите на децата социални мрежи, в платформите за съобщения (Viber, WhatsApp и т.н.), както и в друг тип онлайн платформи.
За да знаят децата как да се предпазят, трябва да познават добре същността на Интернет и неговите цели. Именно затова, от MindHub се целим да помогнем, както на вас, така и на децата ви. 


 

Какво е Интернет?

Най-просто казано, Интернет представлява множество мрежи като всяка включва различни компютри, комуникиращи помежду си. Интернет е общото наименование не на конкретни хардуери или машини, а на взаимодействието между всички компютри, телефони, таблети и устройства. 

Така Интернет се превръща в неизчерпаем източник на информация, средство за комуникация, маркетинг и реклама, предаване на съдържание и безкраен достъп до база данни от различно естество. 

Интернет обслужва и свързва милиарди потребители по целия свят с най-различен обхват - от частни и обществени, до академични, търговски и държавни. 

 

Как работи и достига до нас Интернет?

Интернет свързва компютърни мрежи в своята глобална система чрез протоколи TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Това е “езикът” на Интернет и позволява свързването на отделните компютри, които не са от един тип. 

Малките локални мрежи съставят една голяма, свързвайки се помежду си и позволявайки на хора от двата края на света да имат средство, чрез което да се свържат - вече не само със съобщения, но и с видео, звук и много други интерактивни начини.


 

За какво можем да използваме Интернет?

Както знаете, Интернет позволява неограничен достъп до огромна база данни - различно съдържание и различни начини за комуникация, информиране, споделяне и образоване. Спокойно можем да кажем, че в Интернет има всичко. Истинското предизвикателство е не в намирането на информация, а в намирането на вярна такава.

Ако гледаме все пак от положителната страна на нещата и предимствата на онлайн пространството, то в него можем да намерим не просто информация, в него можем и да създаваме такава. Можем да споделяме всякакъв вид създадено творчество (графично, илюстрационно, звуково, текстово), можем да публикуваме или търсим неограничено във времето и пространството. 

Можем дори да ползваме Интернет като средство за всяка друга медия - можем да гледаме телевизия онлайн, да четем най-новите новини и да слушаме най-новата музика. Можем да комуникираме по-бързо, лесно и достъпно от всякога.

Можем да се образоваме. Да използваме необятния достъп до информация и за себе си, но и за децата си, които да се възползват от интерактивните и лесно разбираеми данни, представени в сайтове, чрез текстове, видеа или звуци. А защо не и да се забавляваме? С възпитателни и интересни игри - и това е напълно възможно.

 

Какво не знаем за Интернет?

Интернет няма център, който да регулира информацията, предавана, споделяна и публикувана онлайн. Това от една страна дава свобода на потребителите, но от друга ограничава достоверността на данните. 

Тази движеща сила в обществото се ползва от близо 3,2 милиарда души! Изпращат се около 200 милиарда имейли на ден (70% от които, спам) и 3 милиарда запитвания се правят в Google. 

Впечатляващо е и, че най-големите технологични гиганти и успешни компании, свързани с всякакво технологично разработване, са създадени от студенти в техните гаражи.

Няма да ни изненада и, че най-бързо разрастващият се продукт, по-бързо от всичко друго, което се прави по света, е именно компютърното програмиране. Затова и нуждата от кадри в сферата е толкова голяма. 

Ние от MindHub знаем колко важно е ранното развиване на умения, които да подготвят децата за професиите на бъдещето, и именно затова предлагаме разнообразни програми по програмиране. От работилници, до летни лагери и курсове за първи срещи с блоковото и визуално програмиране. Всеки курс е подготвен специално така, че да бъде едновременно интерактивен, забавен и образователен, а постепенно и да се развият умения като аналитичност, способност за решаване на проблеми и бързо намиране на решения.

Най-търсените професии, най-развиващата се сфера и бъдещето на Интернет - всичко лежи в основата на компютърното програмиране, което и MindHub приема за своя мисия и работи заедно с децата за по-доброто им бъдеще.
 

Завършваме с няколко съвета и препоръки от MindHub за безопасното ползване на Интернет:

  • Всички профили и платформи, които използвате вие и децата ви, трябва да бъдат с много силни пароли! Използвайте цифри, символи и главни, и малки букви за създаването им.

  • Не споделяйте прекалено лична информация онлайн! Обяснете и на децата за последствията, до които това може да доведе. 

  • Подбирайте правилно информацията, която четете. Научете се да проверявате източниците на съдържание и да сравнявате с други такива за достоверността на прочетеното.

  • Внимавайте с приложенията, които теглите и сайтовете, които посещавате, както и имейлите, на които отговаряте. 


 

Онлайн пространството е океан, който може да допринесе за едно приятно преживяване, но също крие опасности и за да се справите с тях, трябва да разчитате на информираност и подготовка. 

MindHub предлага множество курсове, които подготвят децата за това как да използват Интернет в своя полза с помощта на компютърни програми и езици. 

Разгледайте нашите стартиращи курсове, които могат да дадат необходимия тласък за вашето дете или дайте шанс на демо урок от менторите на MindHub!

Още от блога ни

Защо Python е един от най-подходящите програмни езици за деца? Ново

Защо Python е един от най-подходящите програмни езици за деца?

Днес има много голямо разнообразие от езици за програмиране ...

Прочети
Познава ли моето дете частите на един компютър? Ново

Познава ли моето дете частите на един компютър?

Историята на компютъра е вече толкова стара, че на повечето ...

Прочети
Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват? Ново

Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват?

Ако погледнем над въпроса, базирайки се на статистики, то ще...

Прочети