7 съвета за безопасност на децата ви онлайн

7 съвета за безопасност на децата ви онлайн

Децата ни растат във време, в което имат неограничен достъп до Интернет точно толкова, колкото ние преди години до телевизията, книгите и филмите. Разликата е тази, че те не могат да извлекат плюсовете и минусите при използването на различни устройства или пък да направят сравнение, тъй като никога не са живели без тях. В този ред на мисли, децата не подхождат с необходимото внимание, общувайки и споделяйки информация онлайн.

Това, което виждат те е просто един екран, който реагира при натискането на различни бутони от тяхна страна.

Въпреки всичко изброено до тук, нашите коментари и реакции не бива да бъдат прекалено крайни, опитвайки се да обясним на децата ни как правилно да използват Интернет. Това, което е удачно да направим, е да образоваме технологично нашите деца, като им дадем възможност да придобият умения като компютърна грамотност и знания как да използват технологиите по здравеословен начин.

Споделяме ви няколко съвета, с които може да започнете плавно този процес и с Ввашето дете:

1. Използвайте силни пароли

Много хора използват пароли по подразбиране или такива с прости комбинации, защото не искат да отделят време за това, оставяйки го за по-късно.

Според Националния център за киберсигурност най-популярните пароли на 2019 г. са:

123456
123456789
Qwerty
password
1111111

Дано никоя от тези пароли не ви изглежда позната!

Ако пък случайно вашата парола или тази на детето ви се доближава до изброените по-горе комбинации, то сменете я веднага! Бъдете изобретателни, когато създавате своята следваща парола. Хакерите ще намерят много бързо информация за вашето фамилно име, име на дете или дата на раждане.

Затова е добра идея да опитате нещо, свързано с вашите хобита, или книга, която харесвате. Комбинацията от малки и главни букви, цифри и символи винаги е добър избор (и често се изисква от някои уебсайтове).

Мислете за паролата си като четката си за зъби - не я споделяйте с никого и я сменяйте редовно!

2. Органичавайте споделянето на лична информация

Това изглежда очевидно, но за съжаление, когато повечето хора казват, че са били хакнати, обикновено преди това са споделили информация за себе си онлайн съвсем случайно. А при децата, случайностите са всяка тяхна втора стъпка и затова трябва да им се обърне специално внимание.

Най-малкото, което може да последва след споделяне на лична ви информация онлайн, е да бъдете затрупани със спам и неприятни обаждания или по-проблемни, фишинг опити или дори по-сериозни измами. 

Ако сайтът, който детето Ви използва, за да се забавлява изисква допълнителна информация, то прегледайте го внимателно преди да я попълните. Никой онлайн не трябва в действителност да знае вашия домашен адрес или данни за банковатави сметка.

3. Помислете за безопасността на вашето устройството

Ако някой открадне мобилният телефон от вашето дете, какво би намерил на него? Снимки на вас и вашето семейство, вашите акаунти в социалните медии (много лесно е да зададете паролите на тях), приложение за онлайн банкиране? 

Може би е време да помислим за задаване на ПИН или използване на разпознаване на лице или сканиране на пръстови отпечатъци, които са предварително инсталирани на повечето мобилни устройства. Можете също да използвате приложения за проследяване, ако се случи най-лошото, за да получите устройството си обратно по най-бързия начин.

4. Избирайте внимателно приятелите си

Това важи както за вашия офлайн живот, така и за този онлайн – помислете малко, преди да приемете поредната заявката за приятелство.  Поговорете с детето си за хората, които искат да му бъдат приятели онлайн. Познавате ли човека? Защо го добавят? 

Някои от игрите, които играят днешните деца, може да насърчат среща с нови хора, което е добре в безопасна среда - дори може да станат добри приятели! Но ако такива приятели ги помолят да използват специални приложения и да разговарят другаде, това може да бъде рисковано. 

Със сигурност детето ви ще получи поне една покана от непознат, затова бъдете сигурни, че тази тема му е ясна и преди да приеме, когото и да било ще помисли и ще вземе правилното решение, или пък ще се консултира с вас. 

Искащият приятелство на вашето дете, може да е някой, представящ се за негов приятел, или пък самият му приятел може да е бил хакнат; никога не се знае. Тази техника също така е много популярна при разпространението на вируси.

5. Помислете за приложенията, които вие и вашето семейство използвате

Онлайн дейностите в свободното ни време са предназначени да бъдат приятни. Ако не са, може би попитайте се защо? Децата често ще искат да използват популярни приложения, които техните връстници вече имат, дори когато може да не са подходящи за възрастта им. За съжаление те може да не са готови за част от съдържанието, езика или поведението, което биха могли да срещнат в различни онлайн пространства. 

Това е чудесна възможност да поговорите с децата си - какво е любимото им нещо за правене онлайн. Използвайте надеждни приложения, които са директно изтеглени от App Store или Google Play Store, за да сте сигурни, че те не са пълни с вируси! 

6. Отделяйте време, за да четете заедно секциите с малък шрифт и тези за безопасносттa в Интернет

Всички ние пропускаме дребния шрифт, но трябва да си изградим навик и да отделяме време и да прочетем внимателно условията, преди да поставите отметка в това поле „OK“. 
Доволни ли сте от споделянето на вашата информация с трети страни?
Разрешавате ли приложението да публикува вашите снимки другаде без вашето разрешение?
Също така, разгледайте правилата и как да докладвате за всичко, което не изглежда правилно, и помогнете на децата си да направят същото. 

7. Говорете заедно какво да правите, ако нещо тревожи вашите деца

Покажете и насърчете децата си да използват инструментите на платформите за развлечение, като се уверите, че те няма да се притесняват да обсъдят с вас, ако нещо им се струва нередно.
Ако те ви имат доверят, че ще им помогнете и няма да им се скарате или пък вземете устройството им, е много по-вероятно да Ви потърсят и споделят. 

Още от блога ни

Какво е влиянието на технологиите и как да извлечем максималното от тях за децата между 5 и 15 години? Ново

Какво е влиянието на технологиите и как да извлечем максималното от тях за децата между 5 и 15 години?

С непрестанното развитие на технологиите става все по-необхо...

Прочети
Как програмирането спомага за развитието на емоционалната интелигентност при децата? Ново

Как програмирането спомага за развитието на емоционалната интелигентност при децата?

Има безброй причини защо програмирането е полезно за децата....

Прочети
Образователните активности след училище - натоварват или помагат за развитието на децата? Ново

Образователните активности след училище - натоварват или помагат за развитието на децата?

През последните години желанието за извънкласни програми от ...

Прочети