Как технологиите променят учебния процес в класната стая и защо са важни за него?

Как технологиите променят учебния процес в класната стая и защо са важни за него?

Неизбежно нашите деца растат във времена, в които имат привилегията да израстват с развитието на технологиите и да са част от прехода към един по-дигитален свят, изпълнен с възможности. Разбира се с правилния баланс между социален живот и време, прекарано пред мониторите, децата се развиват с по-различни темпове, в доста по-различно технологично време и понякога дори надминават своите родители по-бързо от очакваното. Това е, защото технологиите са навсякъде около тях - под една или друга форма. 

Класната стая не е изключение. Разглеждайки темата за технологиите и тяхното имплементиране в учебния процес, трябва да отбележим, че тук не става въпрос само за компютрите и телефоните като най-често разглеждани обекти на дигитализация. Напротив, технологиите са част от процеса по много още параграфи. Те са в мултимедията, която прожектира интересни презентации, те са в роботите, които са част от ежедневието им (а и тези, които не са), както и във всички останали електронни устройства, които се задвижват чрез технологиите.

И учителите, и родителите трябва да разберат, че използвайки технологиите в класните стаи, те могат да поднесат учебния материал по един интерактивен и наистина увлекателен за децата начин. Той доказано помага за усвояване на новия материал по-бързо и лесно като същевременно предоставя и нови възможности за учене.

Заради израстването им в среда, в която всичко наоколо е задвижвано от технологии, децата от малки се запознават с логиката й и приемат всичко свързано с технологиите - като програмиране, разработка на приложения и игри, роботи и т.н. - като нещо, към което имат огромен интерес и немалка част от малчуганите искат да се развиват именно в тази посока. 

 

Защо технологиите по време на учебния процес помагат на децата?

Нека разгледаме и какви са точно позитивите от технологиите в учебния процес и как те помагат за по-лесното възприемане на информацията, за адаптирането и израстването с нови и важни умения.

 

1.Подготвят учениците за бъдещето

Заради дигиталната ера, в която живеем, колкото по-рано децата развият своите технологични умения, толкова по-подготвени ще са за бъдещето, което ги очаква. Бъдещето в професиите им, в личния план, в академичното израстване и изобщо интеграцията им в технологичния свят. 

Не само подготовката за бъдещето на професиите е цел, но и адаптирането към гъвкавостта на технологиите в ежедневието. Всички важни качества, които обучаването чрез технологии носи, помагат на децата да са една крачка по-близо до тяхното успешно развитие. 

 

2. Насърчават тяхната независимост

Тук не говорим за даването на телефони и таблети от ранна детска възраст, за да се ангажира тяхното внимание за определен период от време. Това не ги прави независими, а ги откъсва от реалната среда, в която в най-важните си години на растеж те трябва да бъдат социални.

По-скоро визираме независимостта, която идва в малко по-напреднала възраст и достъпа до важна информация, която те сами могат да намират онлайн. 

Технологиите предоставят на учениците достъп до безброй онлайн ресурси (нещо, което дори часове в библиотеката не би им донесло), насърчавайки ги сами да търсят информация сред океана от такава, да подбират правилните източници за достоверност и следователно по този начин, те да бъдат по-независими. Не забравяйте, че тук е моментът и родителите, и учениците да дават правилните насоки за подбиране на информация в интернет, за да предотвратят обратния ефект на достъпа до прекалено много и свободна информация онлайн.

 

3.Подобряват уменията им за решаване на проблеми и взимането на решения

Технологиите са изключително важен и добър инструмент за развиване на тези две умения у децата. Решаването на проблеми от всякакво естество и взимането на решения в различни ситуации са умения, които ще имат важна стойност за тяхното развитие - и в професионален, и в личен план.

Образователните игри и приложения, до които децата имат достъп от телефоните и таблетите си, ги запознават с хипотетични проблеми под формата на интерактивни игри и пъзели, на които децата трябва да намерят решение, за да стигнат до следващото ниво. Така те неусетно се научават да се справят с проблеми, които по-късно ще преминат от екрана в истинския живот.  

Неведнъж сме ви споменавали и колко ценно е имплементирането на информационните технологии в учебния план. С академията на MindHub по програмиране за деца, ние поставяме сред основните си цели именно тези - да помогнем на децата чрез програмиране да развиват своята аналитичност при търсене на проблеми, да намират по-лесно техните решения и да бъдат готови за всяко следващо ниво на трудност.

 

4.Развиват адаптивността на децата

По-горе обърнахме внимание на скоростта, с която технологиите се променят и развиват, и колко важно за децата е да бъдат адаптивни и гъвкави към новите дигитални светове. Познаването на различните технологии и как да ги използват е от съществено значение за младите. Когато учениците са запознати с новите технологии, те се адаптират по-лесно към технологичните промени, които са неизбежни в днешно време. 

Затова и в програмата на MindHub ние сме заложили да се следват новите технологии и винаги най-новите методи на обучение. Не само защото това е ценно, но и защото виждаме, че това се отразява положително на децата. За тях е важно да бъдат подготвени за бъдещето си и лесното адаптиране към неговите промени.

 

Технологиите и учението

Независимо дали в класната стая, в център за извънкласно обучение, или дори вкъщи, децата винаги са заобиколени от технологии. Задачата ни е да ги насочим как да ги използват по най-правилния начин за тях, за да могат те да им помогнат да развият редица ценни умения, да разбират по-лесно учебния материал като се използват практически и иновативни методи за това, и разбира се да бъдат готови за бъдещето на технологиите, което ги очаква. 

В MindHub стартираме нови курсове по програмиране и ако искате и вашите деца да се адаптират по-бързо и лесно в света на технологиите, запишете ги още днес! Вече знаете колко полезно може да бъде това за тях и какви са позитивите на имплементирането на технологиите в учебния процес, с контрола на ментори, които знаят как да превърнат сложния материал за учене в нещо забавно и интересно. 

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети