Петте най - важни причини защо децата трябва учат програмиране през 2023 г.

Петте най - важни причини защо децата трябва учат програмиране през 2023 г.

Има много причини, поради които децата да започнат да изучават програмиране, особено през 2023 г., но има пет, които според нас се открояват. В нашия бързо променящ се свят жизненоважно е да следваме тенденциите. Без значение дали искате вашето дете да успее в живота, академично или в кариерата си, програмирането ще му помогне да подобри своите умения по математика, писане и комуникация. Безброй са причините и ползите от изучаване на програмирането и включването му в учебната програма наред с всички други предмети, а стартът в ранна детска възраст ще донесе блестящи резултати при реализацията му.

1. Програмирането ще научи вашето дете да мисли

Изучаването на програмиране кара децата да мислят, защото не става дума за това как да се научват да пишат код. По-скоро целта е да ги научим да мислят по друг начин, нестандартен и оригинален. Логическото мислене е силно застъпено, защото то ни помага винаги, без значение в коя сфера се развиваме, но това е и основно умение, което трябва да притежавате, особено ако сте IT специалист. Например, ако ви се наложи да анализирате даден проблем и трябва да го разбиете на по-малки парчета за по-голяма ефективност, то в този момент вие използвате изчислителното си мислене. Разделянето и анализа на голям проблем е една от основните характеристики на този вид мислене.

2. Програмирането подобрява уменията за решаване на проблеми

Предизвикателно е да се намери голям проблем, който да се раздели на малки парченца и след това да се разреши последователно. Вече отбелязахме този процес в предишната ни точка като основен за изчислителното мислене. Изучавайки програмиране, децата се научават много бързо да откриват проблемите, след това надграждат като ги анализират и в последствие успяват да разрешат. Всеки език за програмиране е различен и има своите плюсове и минуси. Запознаването с много езици за програмиране още в ранна детска възраст може да бъде ключово, защото преминавайки през тях, детето ще разбере кое е вълнуващо и перспективно за неговото бъдеще. Програмирането стимулира мозъка ви да намира проблемна част във всяка ситуация и да търси логични решения за нейното разрешаване. Същият подход трябва да прилагаме ежедневно. Изучавайки програмиране, вашето дете ще организира своето мислене, като самостоятелно и рационално се справя с проблеми. А това качество несъмнено ще гарантира неговия успех без значение в коя сфера избере да се развива.

3. Програмирането е забавно и стимулира креативността

Децата се научават да програмират, докато играят различни вълнуващи игри. Те могат да играят в отбори, състезавайки се един с друг, което им дава импулс да започнат да мислят, да измислят по-добра идея, да надхитрят другите отбори. Има роботи като Cue (Wonder Workshop), Dash, както и много други, произлизащи от Photon, Roboobo Education, Pai Technology и др. Например децата могат да играят различни игри с Micro:bit. Това е мъничък компютър, който насърчава цифровото творчество. Можете да създавате анимации и опростени игри. Той също може да измерва температурата и улавя движението със своите сензори. Играта с роботи и създаването на прости игри мотивира децата да мислят извън нестандартно. Разбработването на игра сами или в група винаги ще бъде интересно и предизвикателно за децата, защото самоувереността им идва лесно. Когато децата се научат как да програмират, това им позволява да създадат нещо ново вълнуващо и оригинално.

4. Програмирането дава възможности за добра кариера на вашето дете

Само си представете, че сте дете на 5 или 6 години и вашето ежедневие е да гледате детски телевизионни сериали. Звучи нормално и приятно, но няма ли да бъде по-добре, ако започнете да развивате логическото си мислене, уменията си за решаване на проблеми, уменията за комуникация и вашата работа в екип? Чрез изучаването на програмирането, само след няколко години забавна игра ще можете да използвате няколко програмни езика. Не задълбочено, разбира се, но вие ще знаете много за възрастта си в сравнение с другите деца, които продължават да гледат анимации. След това, докато растете, ще развивате все повече и повече лични и професионални умения. Има много тийнейджъри между 12-16 години, които вече са направили първите си приложения за смартфони, уебсайтове и т.н. И тези проекти често са невероятно добри. Според мен ще бъдете възхитени от крайния резултат! Да бъдеш 15-годишен тийнейджър с първия си личен проект, да печелиш собствени пари, без да питаш родителите си - това е невероятно. Ще се съглася с вас, че не всеки има предприемачески умения, но от друга страна, може би сте блестящ бъдещ разработчик, QA специалист или дори дигитален маркетолог.

5. Програмирането е бъдещето

Година след година виждаме много компании, които започват да разчитат все повече на компютърно програмиране и дигитализацията на бизнеса си. В дигитализацията участват широк спектър от сектори, не само технологичният. Те не се нуждаят само от уебсайт, а по-често започват да търсят персонализирани CMS, CRM системи, приложения за смартфони и други . И да, след това те ще се нуждаят от човек / екип в компанията, който да анализира, поддържа и управлява тези системи. Едно дете с умения в програмирането има потенциал да започне кариерата си в много и различни свързани области и сектори, без значение в коя индустрия реши да влезе. Държавните училища все още не са готови да предоставят в основното образование изучаване на програмиране за своите възпитаници. Е, в такова училище може да има добре подготвени учители, но като цяло частните училища по програмиране са най-подходящото място за вашето дете.

Заключение

Създаването на среда, в която децата могат да развият своето логическо и аналитично мислене, е от съществено значение. Направете проучване и изберете най-доброто място за обучение по програмиране в своя град. Всяко дете се нуждае от адекватна помощ и внимание, за да влезе в света на програмирането плавно и дългосрочно и именно това е причината за съществуването на MindHub. Разгледайте нашия уебсайт, за да придобиете по-добра представа кои сме и какво правим.

Можете дори да се възползвате от нашата персонализирана оферта и да отворите собствено училище по програмиране във вашия град!

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети