Незабравимото участие на MindHub в Europe Code Week 2020

Незабравимото участие на MindHub в Europe Code Week 2020

Благодарение на организаторите и участниците в Europe Code Week, ние от MindHub, направихме една седмица от 2020 по-вълнуваща от всяка друга и разпалихме страстта към програмирането на много млади ентусиасти. 

Между 10-ти и 25-ти октомври се проведе седмицата на програмирането, през която ние успяхме да организираме над 25 тематични дигитални работилници, които бяха посетени безплатно от над 150 деца!  

Какво е Europe Code Week?

Инициативата EU Code Week е организирана изцяло от доброволци - по един или повече от всяка държава, и цели разпространяването на програмирането по един достъпен, забавен и интригуващ начин. 

Начинанието за малки и големи ентусиасти слага програмирането на фокус, представяйки го като творчество, способно да се справи с всеки технологичен проблем, да доведе в животите ни решения, а в същото време и забавление.

По време на седмицата, посветена на програмирането, в цяла Европа се събират мотивирани да се учат хора, които имат възможността да общуват с опитни учители и ментори и да разгърнат своя потенциал. 

В над 80 държави се организират иновативни събития, които включват различни интерактивни дейности и всеки може да се докосне до тази част на програмирането, роботиката и технологията, до която иска. А участниците могат да получат и сертификат за участие, валидиран от Европейската Комисия. 

Как се включи MindHub по време на Europe Code Week 2020?

Мисията на MindHub е да правим така, че всяка среща в света на програмирането да е забавна и да разгръща въображението и на най-малките, насърчавайки тяхното аналитично и креативно мислене. Именно затова знаехме, че ще бъде ценно за всички, които искат да се включат, да им представим иновативен подход по време на тематичните работилници по програмиране. 

По време на EU Code Week деца на възраст между 6 и 15 години имаха възможността напълно безплатно да се докоснат до света на програмирането, взимайки участие в различни и вълнуващи работилници. 

Темата на 2020 беше Мисия: програмирай робот, по време на която децата програмираха роботите Даш и Дот, така че да изпълняват предварително зададени команди. С помощта на менторите, малчуганите изпълняваха супер мисия, в която да насочат и управляват робота, така че да уцели поставената пред него мишена. И с всяка уцелена мишена, децата се забавляваха, обогатявайки своите знания. 

За групата от деца на възраст между 8 и 11 години бяхме подготвили предизвикателството да създадат Minecraft игра с блокове. Защото кой не обича Minecraft? Целта на играта беше децата да създадат героя Steve, а след това да построят своя крепост или замък с помощта на блокове. Тази задача се прие с особен ентусиазъм и разпали креативността на всички деца.

А за най-големите участници, тези между 12 и 15 години, имаше подготвени дигитални предизвикателства с любимата Roblox платформа. Използвайки 3D моделиране и програмния език Lua, те имаха възможност да създадат серия от препятствия, през които героят им да превъзмогне, преследвайки своята цел - откриване на съкровището. Това вълнуващо приключение им помогна да развихрят въображението си и да се отдадат на играта, придобивайки нови умения и разгръщайки потенциала си. 

Всички игри и предизвикателства, които бяхме организирали по време на дигиталните работилници, се приеха с вълнение и въодушевиха децата от най-малки до най-големи. Те имаха възможността да разпалят своята креативност и с помощта на менторите на MindHub да влязат умело в програмния свят. Там те се сблъскаха с редица проблеми за решаване и намиране на нови идеи и подходи, като през цялото време се вълнуваха от новото и неизвестното.

MindHub и Europe Code Week в цифри

Тази година в Европейската седмица на програмирането се включиха над 15 центъра на MindHub от България, Румъния, Естония, Дания и Холандия. За периода от 10-ти до 25-ти октомври успяхме да организираме повече от 25 дигитални работилници, които дадоха възможността на над 150 деца да се включат във вълнуващото приключение напълно безплатно.

Мащабът на Europe Code Week е необятен и през 2019 повече от 4 милиона участници в цяла Европа се включиха в разнообразните събития. Тази година обаче голяма част от тези събития се проведоха онлайн.

Как COVID-19 се отрази на EU Code Week?

Организаторите на тазгодишното издание изцяло се съобразиха с мерките за безопасност срещу вируса. Много от обученията се проведоха онлайн и всеки ден участниците можеха да се включат в различни сесии дистанционно. 

Разбира се, сигурността и безопасността са на първо място за нас, затова и MindHub се погрижи да бъдат спазени всички условия за провеждането на работилниците. 

При влизане във всяка една от залите, ние дезинфекцирахме ръцете на децата, а след приключване на уроците, почиствахме всички устройства и работните им места в очакване на следващата група любопитковци. 

Погрижихме се всяко дете да работи самостоятелно и на необходимата дистанция от останалите участници в групата. 

За щастие, COVID-19 не попречи на вълнуващите работилници и уроци да бъдат проведени с максимална отдаденост на екипа ни и това срещна усмихнатите и доволни лица на всеки участник. 


Ако искаш да насърчиш и твоето дете да се развива, изучавайки програмиране в MindHub с помощта на наш ментор и авторска програма, зашиши го на новите ни безплатни тематични демо уроци или в някое от нашите стартиращи обучения.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети