Наръчник за родители: Как да изберем подходящите летни занимания за децата?

Наръчник за родители: Как да изберем подходящите летни занимания за децата?

Когато става въпрос за летните месеци, няма дете, което да не се вълнува при идеята за повече свобода, игри, приключения и време, прекарано навън. Дългите летни дни обикновено са пренаситени от емоции, а родителите често отделят от времето си в търсене на нови идеи как да ангажират децата си така, че те да са щастливи и времето им да е оползотворено. Затова и изборът на подходящо лятно занимание понякога може да бъде труден. То трябва да отговаря на интересите на детето, но и да бъде значителен фактор в неговото развитие.

С всяка следваща година се появяват нови и все по-интересни начини да ангажирате детето си с извънкласни дейности през лятото - забавни, интерактивни и в същото време образователни. Когато децата обаче чуят думата “образователно”, те веднага дават крачка назад и летния лагер вече не звучи толкова интересно. Затова и ние от MindHub прекарахме доста време в изграждането на програма за летен лагер, която да бъде както толкова вълнуваща, колкото децата искат, така и толкова образователна, колкото родителите знаят, че е добре да бъде. Перфектният баланс между полезно и приятно. 

 

Защо е важно за децата да бъдат ангажирани и през лятната ваканция?

Летните занимания за децата и младежите обикновено са свързани с игри навън или повече свободно време с приятели. Много често обаче реалността е друга и те не прекарват седем дни от седмицата с другарите си, а на телефона или пред компютрите и игрите не са навън пред блока, а зад монитора. Идва момент, в който това се превръща в отегчение и забиване на едно място без прогрес или смисъл. Децата се превръщат в пасивни потребители онлайн и развитието им сякаш остава на пауза през топлите месеци. 

Тогава идва и моментът, в който родителите започват да мислят как могат да ангажират своите деца с летни занимания, които да им помогнат не просто да се забавляват, но и да бъдат полезни за тях и да развият техните умения. А какво ако децата вместо да стоят вкъщи и да играят на компютъра или таблета, всъщност създават игрите самите те? Имаме добра новина за вас! Точно това е същността на лятната академия на MindHub!

По време на академията, всеки ден е посветен на програмирането на игри и поведението на роботи, както и интерактивни занимания, всяко от които е едновременно забавно и образователно. Програмата е пълна с разнообразие от дейности, по време на които децата се веселят и придобиват знания. Те изследват, изучават, експериментират и изобретяват, а това не просто ги вълнува и мотивира, но и подготвя за професиите на бъдещето. 

 

Как да изберете подходящата лятна активност за детето си?

Когато вие сте изправени като родители пред въпроса коя е най-подходящата лятна активност за вашето дете, помислете именно за него. Да, децата на възраст от 6-7 години не знаят сами кое е най-доброто за тях, но допитайте се и до техните интереси и какво истински би ги развълнувало. Помислете и самите вие дали искате да насочите детето си в академична посока или пък да стане по-добро в даден спорт? А може би на преден план е социализацията и намирането на приятели в приятна нова среда? Каквито и да са предпочитанията, отговорете си на тези въпроси и сами ще достигнете по-близо до намирането на идеи за летни активности за вашите деца.

 

Ползите от летните програми и активности за деца

Не всяко дете ще посрещне с вълнение идеята за образователни активности през лятото, когато се предполага, че тогава те най-накрая имат заслужената си почивка от училище. Именно затова, добре е да изберете такава програма, която да предлага баланс между забавление и образование. Давайки време на децата да учат и да се забавляват в същото време, стимулираме тяхното развитие и дисциплина, както и представянето им в академичната среда. 

С всяка нова активност или дейност от лятната програма, те придобиват нови интереси и разгръщат потенциала си. Редом с това, децата стават много по-социално ангажирани - запознават се с други техни връстници, повечето от тях със сходни интереси, така създават нови приятелства и упражняват комуникационните си умения. 

Когато търсите лятна програма, в която да включите своето дете, обърнете внимание на лагерите, които не са единствено с академична цел с идеята то да се представя по-добре през следващата учебна година, а и с развлекателна такава. По този начин ще се постави фокус върху това да се развият допълнителни умения у детето, които ще са ключови за неговото развитие - проактивност, креативност, дисциплина, работа в екип, аналитичност, логика и още много. 

Такава е и лятната програма на MindHub - на фокус е както образованието в света на технологиите, така и забавлението. Чрез различни активности, работилници и интерактивни дейности, децата и младежите, които са част от нашия лагер палят интереса си към технологиите, забавляват се и нямат търпение за следващото лято, когато отново могат да преживеят тези емоции с вече приятелите си от академията.


Има ли подходяща възраст, на която трябва да е детето, за да му бъде полезен летния лагер? 

Повечето занимания са създадени за различни възрасови групи, така че трябва да проверите дали това, което сте избрали ще е добре за детето ви. 

С програмата на MindHub, няма нужда от подобни притеснения! Разработили сме лятната си академия така, че тя да е подходяща и за начинаещи, и за деца с предишен опит в програмирането. По време на самите занимания, разделяме децата по групи и така никой не се чувства изостанал или пък много по-напред от останалите. 

Често материята, на която MindHub набляга повдига въпросителни у родителите, тъй като не могат да си представят как едно шестгодишно дете може да програмира, но е важно да знаете, че нашата програма е създадена специално, за да намери най-добрия възможен начин да предостави на децата лесна за възприемане информация - под формата на игри или забавления с даването на команди на роботи, например.

 

Летните занимания за децата: мисията възможна!

Понякога изборът на подходящи занимания за лятото може да бъде труден, защото всички искаме най-доброто за нашите деца. Когато обаче се намери правилната пропорция между образование и забавление, решението става много по-лесно. С лятната академия за програмиране за деца от MindHub, можете да сте сигурни, че детето ви ще бъде на правилното място - работейки над себе си и своите умения, създавайки приятелства и наслаждавайки се на летните дни.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети