Наръчник за родители: Как да изберем подходящите летни занимания за децата?

Наръчник за родители: Как да изберем подходящите летни занимания за децата?

Когато става въпрос за летните месеци, няма дете, което да не се вълнува при идеята за повече свобода, игри, приключения и време, прекарано навън. Дългите летни дни обикновено са пренаситени от емоции, а родителите често отделят от времето си в търсене на нови идеи как да ангажират децата си така, че те да са щастливи и времето им да е оползотворено. Затова и изборът на подходящо лятно занимание понякога може да бъде труден. То трябва да отговаря на интересите на детето, но и да бъде значителен фактор в неговото развитие.

С всяка следваща година се появяват нови и все по-интересни начини да ангажирате детето си с извънкласни дейности през лятото - забавни, интерактивни и в същото време образователни. Когато децата обаче чуят думата “образователно”, те веднага дават крачка назад и летния лагер вече не звучи толкова интересно. Затова и ние от MindHub прекарахме доста време в изграждането на програма за летен лагер, която да бъде както толкова вълнуваща, колкото децата искат, така и толкова образователна, колкото родителите знаят, че е добре да бъде. Перфектният баланс между полезно и приятно. 

 

Защо е важно за децата да бъдат ангажирани и през лятната ваканция?

Летните занимания за децата и младежите обикновено са свързани с игри навън или повече свободно време с приятели. Много често обаче реалността е друга и те не прекарват седем дни от седмицата с другарите си, а на телефона или пред компютрите и игрите не са навън пред блока, а зад монитора. Идва момент, в който това се превръща в отегчение и забиване на едно място без прогрес или смисъл. Децата се превръщат в пасивни потребители онлайн и развитието им сякаш остава на пауза през топлите месеци. 

Тогава идва и моментът, в който родителите започват да мислят как могат да ангажират своите деца с летни занимания, които да им помогнат не просто да се забавляват, но и да бъдат полезни за тях и да развият техните умения. А какво ако децата вместо да стоят вкъщи и да играят на компютъра или таблета, всъщност създават игрите самите те? Имаме добра новина за вас! Точно това е същността на лятната академия на MindHub!

По време на академията, всеки ден е посветен на програмирането на игри и поведението на роботи, както и интерактивни занимания, всяко от които е едновременно забавно и образователно. Програмата е пълна с разнообразие от дейности, по време на които децата се веселят и придобиват знания. Те изследват, изучават, експериментират и изобретяват, а това не просто ги вълнува и мотивира, но и подготвя за професиите на бъдещето. 

 

Как да изберете подходящата лятна активност за детето си?

Когато вие сте изправени като родители пред въпроса коя е най-подходящата лятна активност за вашето дете, помислете именно за него. Да, децата на възраст от 6-7 години не знаят сами кое е най-доброто за тях, но допитайте се и до техните интереси и какво истински би ги развълнувало. Помислете и самите вие дали искате да насочите детето си в академична посока или пък да стане по-добро в даден спорт? А може би на преден план е социализацията и намирането на приятели в приятна нова среда? Каквито и да са предпочитанията, отговорете си на тези въпроси и сами ще достигнете по-близо до намирането на идеи за летни активности за вашите деца.

 

Ползите от летните програми и активности за деца

Не всяко дете ще посрещне с вълнение идеята за образователни активности през лятото, когато се предполага, че тогава те най-накрая имат заслужената си почивка от училище. Именно затова, добре е да изберете такава програма, която да предлага баланс между забавление и образование. Давайки време на децата да учат и да се забавляват в същото време, стимулираме тяхното развитие и дисциплина, както и представянето им в академичната среда. 

С всяка нова активност или дейност от лятната програма, те придобиват нови интереси и разгръщат потенциала си. Редом с това, децата стават много по-социално ангажирани - запознават се с други техни връстници, повечето от тях със сходни интереси, така създават нови приятелства и упражняват комуникационните си умения. 

Когато търсите лятна програма, в която да включите своето дете, обърнете внимание на лагерите, които не са единствено с академична цел с идеята то да се представя по-добре през следващата учебна година, а и с развлекателна такава. По този начин ще се постави фокус върху това да се развият допълнителни умения у детето, които ще са ключови за неговото развитие - проактивност, креативност, дисциплина, работа в екип, аналитичност, логика и още много. 

Такава е и лятната програма на MindHub - на фокус е както образованието в света на технологиите, така и забавлението. Чрез различни активности, работилници и интерактивни дейности, децата и младежите, които са част от нашия лагер палят интереса си към технологиите, забавляват се и нямат търпение за следващото лято, когато отново могат да преживеят тези емоции с вече приятелите си от академията.


Има ли подходяща възраст, на която трябва да е детето, за да му бъде полезен летния лагер? 

Повечето занимания са създадени за различни възрасови групи, така че трябва да проверите дали това, което сте избрали ще е добре за детето ви. 

С програмата на MindHub, няма нужда от подобни притеснения! Разработили сме лятната си академия така, че тя да е подходяща и за начинаещи, и за деца с предишен опит в програмирането. По време на самите занимания, разделяме децата по групи и така никой не се чувства изостанал или пък много по-напред от останалите. 

Често материята, на която MindHub набляга повдига въпросителни у родителите, тъй като не могат да си представят как едно шестгодишно дете може да програмира, но е важно да знаете, че нашата програма е създадена специално, за да намери най-добрия възможен начин да предостави на децата лесна за възприемане информация - под формата на игри или забавления с даването на команди на роботи, например.

 

Летните занимания за децата: мисията възможна!

Понякога изборът на подходящи занимания за лятото може да бъде труден, защото всички искаме най-доброто за нашите деца. Когато обаче се намери правилната пропорция между образование и забавление, решението става много по-лесно. С лятната академия за програмиране за деца от MindHub, можете да сте сигурни, че детето ви ще бъде на правилното място - работейки над себе си и своите умения, създавайки приятелства и наслаждавайки се на летните дни.

Още от блога ни

Може ли световноизвестната игра Minecraft да бъде образователна за децата? Ново

Може ли световноизвестната игра Minecraft да бъде образователна за децата?

Minecraft е известна в цял свят компютърна игра, разработена...

Прочети
Най-бързо развиващите се технологични области и тяхното бъдеще Ново

Най-бързо развиващите се технологични области и тяхното бъдеще

В свят, в който технологиите напредват с безпрецедентна скор...

Прочети
Може ли програмирането да допринесе за по-добър успех в училище? Ново

Може ли програмирането да допринесе за по-добър успех в училище?

Все още много хора смятат, че програмирането е сложно технич...

Прочети