Мотивация за учение: как да накараме детето да се забавлява, докато учи?

Мотивация за учение: как да накараме детето да се забавлява, докато учи?

Замисляли ли сте се някога как може да бъде измерено качеството на образованието, как да стимулирате детето си да учи и дали то се развива в правилна посока? Eдин от най-важните източници на информация за състоянието на българското образование и какво може да бъде подобрено с примери от останалите страни по света, e PISA - на практика това е тест, който изследва функционалната грамотност на 15-годишните ученици.

Това е възрастта, на която повечето ученици по света са в края на задължителното си училищно образование. Затова и изследването е създадено да мери доколко учениците са подготвени да се справят с живота в съвременното общество и глобалния свят.

Тестът се провежда през периоди от три години, като обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки. Във всеки етап акцентът се поставя върху една област, а другите две са представени по-общо, като обикновено се съчетава и с други компетентности, необходими за съвременния свят.

Според средния си резултат по математика и четене, България е в една група с Малайзия, Албания, ОАЕ, Бруней, Румъния, Черна гора.

                      

Фигура 1: Сравнение между средните резултати по четене на българските ученици в PISA 2000, 2006, 2009, 2012,  2015 и 2018

                          

Фигура 2: Сравнение между средните резултати по математика на българските ученици в PISA 2000, 2006, 2009, 2012, 2015 и 2018

Сигурни сме, че графиките и статистиките не ви изненадват, но нека си зададем въпроса, дали училището е основното място, където децата могат да развиват своите умения. Ние, в MindHub, силно вярваме, че ако искате наистина детето ви да има желание и стимул да учи и да добива нови знания, то трябва да мислите и за дейностите му извън стените на стаята в училище

Учението чрез игра

Обучението чрез игра може би е един от най-ефективните подходи, които можете да използвате за вашето дете. Това е образователен инструмент, който не само предоставя възможности за по-задълбочено учение и развитие на редица умения, но и помага за мотивацията на децата и техния интерес към учението. 

Когато детето приема нещо за игра, умът му изпитва удоволствие - от научаването на нова система, подход, възприятия и от асоциацията с другите игри, които познава.

Всичко това стимулира децата да искат да участват в учебния процес и да научат колкото може повече. 

Ефективността на учението чрез игра се дължи не само на увлекателността, но и на екипната работа, на конкурентния аспект и удовлетворението от успеха в края.

Ако успеете да комбинирате интересите на своето дете с даден учебен предмет, това може да доведе до много по-успешен и лесен процес на обучение. Например, един тийнейджър, който обича компютърни игри, със сигурност ще намери за много интересно програмирането, представено му като забавен процес. А математиката и английският ще се превърнат в любими предмети, когато се запознаят със създаването на игри и следването на логически действия. 

Обучението в MindHub - да съчетаем полезното с приятното

В MindHub вярваме, че качественото образование в детска възраст ще подпомогне и насочи децата към бъдещия им кариерен избор. Още от малки те могат да бъдат подготвени за професиите на бъдещето и заедно да допринесем за успешно им развитие. 

Знаем, че материята не е лесна, но вярваме, че с помощта на математиката, английския език и компютърната грамотност, ние ще допринесем за по-доброто бъдеще на всяко дете.

Нашите ментори работят усърдно, за да превърнат процеса по обучение за децата в игра и забавление, за да имат желание да учат, да се развиват и да отварят все повече съзнанието си за новото и непознатото. 

Как се проявяват математиката, английският език и компютърната грамотност в обучението с MindHub?

Още от първото ни занимание с децата ние ги срещаме с математиката. Тя обаче не е познатата скучна и суха теория, а всъщност нещо много по-забавно. 

В програмирането математиката се изразява в това да движим нашите герои по екрана, да сменяме техните костюми, цвета на героя и сензитивността му. Чрез нея ние отчитаме резултат в създадените от нас игри, определяме скоростта, с която се движат героите, гравитацията и още много други забавни пропорции, с които трябва да се научим да работим, ако искаме да създаваме и управляваме игри. 

Как го правим? Използваме координатната система, за да можем да обясним на децата как точно се движи нашият герой по екрана.

От своя страна английският език е заложен във всеки един проект в програмата на MindHub. Той необходим за учениците не само за да се справят с материята в образователния процес, но и за да могат още от ранна възраст да свикнат с правилната терминология в програмирането и след преминаване на основната ни програма, да се подготвят за писането на код. 

Всички среди, в които работят и се учат децата, са на английски, включително и инструкциите и менютата. За да е все пак разбираемо, нашите ментори обясняват всичко по лесен и достъпен за възрастта им език, но в същото време, използвайки и английска терминология, за да свикнат още от самото начало децата с езика и спецификите му. 

Всяка част от програмата ни е посветена на това децата да разбират по какъв начин работят компютрите и как програмирането участва в ежедневието ни. Използвайки интерактивни и нестандартни подходи, ние ще ги научим как да пишат на клавиатура, как да създават и търсят различни файлове и папки, как да намират решения на всички проблеми, как да се справят с вече съществуващи поредици от команди, да създават алгоритми и още много аспекти, които малките програмисти да преоткрият.

Заедно с MindHub учението на математика, английски и компютърни науки е по-лесно, интересно и забавно. Таблиците и речниците остават за класната стая, а по време на нашите занимания, децата се срещат единствено с удоволствието от учението и неговата по-увлекателна страна.

Учението може да е приключение!

Учението е процес, който изисква не просто съсредоточеност и дисциплина, но и мотивация и интерес. За да предизвикаме това у нашите деца, можем да го превърнем в много по-забавен и крайният резултат да е не просто натрупани научни знания, но и личностни такива. 

Мисията на MindHub е не просто да научим децата на цял технологичен инструментариум, а да ги научим да използват технологиите по смислен начин, който да изгради техните умения. Умения като работа в екип, упоритост, съсредоточеност, логическо мислене и аналитичност. 

Ние фокусираме работата си върху принципите и етиката на работа с технологии - как децата да намират смисъл в морето от информация, да са създатели и да споделят със света, докато не просто трупат знания, а приемат процеса за приключение, от което искат да бъдат част.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети