Какво представлява блоковото програмиране?

Какво представлява блоковото програмиране?

Изучаването на програмен език от децата понякога е трудно начинание, тъй като е свързано с усвояването на основните концепции в програмирането едновременно с научаването на синтаксис. За това в MindHub използваме инструменти, които правят възможно изучаването на фундаментите в програмирането чрез подреждане на визуални блокове от код.

И ако днес за 4-5-годишните деца е приемливо да учат А-то и Б-то на родната или английската азбука, то защо да не овладеят на тази възраст и азбуката на програмирането.

Както пише професорът от Масачузетския технологичен институт (MIT) Мичъл Резник в една своя статия по темата, по-важното е, че в процеса на обучение децата “не просто се учат да програмират, а се програмират да учат”. Дори само това умение е предпоставка за едно по-добро и успешно бъдеще за тях. А това е нещо, което всички искаме за децата си, нали? 

Какво имаме предвид под „блокове” и видове инструменти с блоково програмиране

“Блоковете” всъщност са “парчетата” инструкции, които децата използват, за да създадат програма, която да извършва желано от тях действие.

Една от най-популярните среди за визуално програмиране е Scratch. Създавайки и споделяйки Scratch проектите си, младите хора развиват математическите си способности, творческо мислене, учат се да разсъждават систематично и да работят съвместно. Комбинирайки по различен начин тези градивни блокове код, учениците могат да постигат различни ефекти, да създават променливи, да въртят цикли, да възпроизвеждат звуци и др.

Друга популярна платформа е Hopscotch, чрез която децата могат да избират различни персонажи, които да манипулират, или да създават текстови обекти, които да използват в проектите си. Приложението осигурява базов набор от инструкции за контрол, подходящи и за съвсем начинаещи в програмирането.

Tynker е платформата, която може лесно да се превърне в любима както за начинаещите програмисти, така и за техните родители или учители. Интерфейсът на уебприложението изглежда подобен на Scratch.
Освен самия учебен материал, то включва също примерни планове за началните уроци, инструменти за управление на преподаването, както и онлайн презентации на програми, създадени от ученици. Самите уроци пък позволяват голяма свобода във времето за усвояване и децата могат да ги следват лесно дори без напътствия.

Какви са ползите от използването на блоково програмиране в образованието?

Достъпно и бързо

Блок-базираното програмиране е най-доброто решение, с което можем да провокираме у децата аналитично и логическо мислене. Това е така, тъй като всичко което трябва да направят те, е да свържат визуални „градивни елементи“ в логическа последователност.

Програмиране без синтаксис

Блок-базираното програмиране опростява използването на сложен синтаксис и позволява на учениците да се съсредоточат върху програмирането по бърз и лесен начин. Кодът, написан във вид на визуални блокове, има силна изразителна сила и може да се смесва с текстово базиран код, написан на основните езици за програмиране.

Съвместното създаване на знания засилва ученето

Когато учениците работят в екип по даден проект и след това могат сами да обяснят какво точно са направили пред своите съученици, това допълнително засилва ефекта от тяхното обучение и изгражда у тях трайни умения.

В следствие от това, децата се стремят все повече и повече да подобрят своите програми, добавяйки нови инструкции и експериментирайки с различни блокове и комбинации. По този начин децата се превръщат от ежедневни потребители на технологиите в нейни създатели.

Блоковото програмиране е не просто осезаемо изживяване за обучаващите се, защото с негова помощ, те могат да програмират не само на малкия екран, а дори роботи – техното поведение и безброй допълнителни функции.

Ако всичко казано до тук ви звучи интересно, то няма нужда чакате за точния момент да запознаете вашето дете с блоковото програмиране, защото колкото по-рано, толкова по-добре!


Ако искаш да насърчиш и твоето дете да се развива, изучавайки програмиране в MindHub с помощта на наш ментор и авторска програма, зашиши го на новите ни безплатни тематични демо уроци или в някое от нашите стартиращи обучения.

 

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети