Как програмирането развива уменията за решаване на проблеми при децата

Как програмирането развива уменията за решаване на проблеми при децата

Решаването на проблеми като умение е нещо, което всички така или иначе учим с времето и ставаме все по-добри в намирането на отговори, дори под стрес. Това обаче не е любимо занимание за никого, нали? Истината е, че и ние като зрели родители, учители, и ментори също не винаги знаем кое е най-доброто решение на даден проблем.

Защо тогава да подлагаме децата на това? Отговорът на този въпрос се крие в истината, че някъде назад във времето, ако някой беше научил нас как да намираме правилния изход от трудна ситуация, сега всичко щеше да се случва много по-лесно.

Научно доказано е, че когато запознаваме децата с хипотетични проблеми и ги насърчаваме да ги разрешат, ние всъщност стимулираме тяхното развитие. Както се казва, практиката води до резултати, а упражняването на този процес по търсене на решения на проблеми, може да развие много важни за децата умения. Не само работно или академично, но и в ежедневието си - те ще могат по-лесно да се справят с трудностите пред тях.

 

Problem-solving - що е то? Какво се крие зад умението “решаване на проблеми”?

Докато са в ранна възраст, децата свързват думата “решаване” най-често с математически задачи и уравнения. За тях и това е проблем, който има нужда от разрешаване! И така както се търси решението на дадена математическа задача, така и всеки друг проблем с неизвестно в себе си има нужда от намирането му. Защо се е стигнало до този проблем? Какво точно е довело до неговата поява и кога? Какво може да се направи, за да не съществува вече този проблем? 

Децата от всички възрасти неизбежно се сблъскват с проблеми и казуси. Семействата и менторите им могат да се опитат директно да помогнат за решаването им, но много по-ефективен начин да им помогнат всъщност е чрез преподаване на умения за решаване на проблеми. Така децата с времето ще могат сами да се справят с предизвикателствата по пътя си и да намират причинно-следствените връзки - не само как да решат даден проблем, но и как да не допускат той да се появява отново.

 

Защо е нужно тези умения да бъдат развивани? 

Както споменахме горе, а и както всички добре знаем, и децата от ранна възраст се сблъскват с проблеми. Да, те не могат да се сравняват с тези на възрастните, но всяка възрастова група си има своите различни трудности. Тийнейджърите им придават много повече стойност, а децата пък не знаят как изобщо се търсят решения на проблемите си.

Именно затова е важно още от малки те да бъдат насочвани към самостоятелно справяне с възникналите трудности. Колкото по-рано развият тези умения, толкова по-подготвени ще бъдат за по-големите предизвикателства, когато пораснат.  Затова и цел на MindHub е да развива у децата в академията нужните умения за разрешаване на проблеми, предоставяйки им възможност да работят по редица проекти, свързани с игри, анимации и приложения и програмирайки поведението на роботи.

Не само че децата ще могат да се справят по-лесно и бързо с проблемите, но и ще развият много други умения като остър ум, наблюдателност, вникване в детайлите, аналитичност и логика, както и предотвратяване на потенциални сложни ситуации. 

 

Каква връзка има програмирането с разрешаването на проблеми?  

Един от най-забавните начини за преподаване на решаване на проблеми е чрез кодиране. Същността на програмирането е разрешаването на проблеми. Програмирането за деца развива у тях много по-логическо, творческо и аналитично мислене, креативност, както и умения за вземане на решения, всички от които са необходими за решаването на различни казуси. Именно чрез програмирането се стимулира и ученето на процеса по решаване на сложни проблеми чрез раздробяването им на по-малки и по-лесно решими такива. 

Програмирането се свързва по няколко различни аспекта с крайната цел - решаването на проблем. 

Започваме с планирането - децата се учат как да структурират това, което правят, от къде да започнат при търсенето на решение и как да намерят най-правилното такова. 

След това е деконструирането, за което ви загатнахме. Също както с лего консутркциите, всичко се разбива на по-дребни части и стъпка по стъпка се строи крайната цел, а развалянето на всяка отделна част може да покаже къде точно конструкцията не е правилно построена. Така и при програмирането с MindHub, децата се учат как да накъсват един сложен проблем на няколко по-малки, за да открият решенията за всеки или да намерят точния източник на единия, прекъснал връзката.

Друга неизменна част е тестването. Проба-грешката е задължителна част от процеса по програмиране, по намиране на решения на проблеми, и изобщо за живота в ежедневието. Чрез тестването се позволява допускането на грешки, а само така те могат след това да бъдат и намерени отново. Тук се развива именно критичното мислене у децата и как да подобряват процесите отвъд програмирането.

Debugging, или отстраняването на грешки, при кодирането е в основата на всичко. Това е процесът, който най-добре развива именно това умение у децата да намират решения на проблемите. Способността да се премине от откриването на наличието на проблем към откриването на същинския такъв, е изключително важна при кодирането. Колкото по-добре детето разбира основите, толкова по-лесно ще бъде и отстраняването на грешки там. Тестването улеснява откриването на грешките, а доброто разбиране на алгоритмите позволява много по-лесно да се определи защо са се появили изобщо те.

 

В какви житейски ситуации децата ще могат да приложат тези умения?

Както вече и сами прочетохте, има редица умения, които се развиват заедно с решаването на проблеми. Предимствата на програмирането при децата са много и затова започването им от ранна възраст е и толкова важно.

Няма как да не споменем логическото мислене. Това е умение, което за някои моменти в живота се развива естествено, но в други то трябва да бъде стимулирано. Например, при пресичане на улица - децата трябва да решат в коя посока да се огледат първо, след това дали не трябва да се огледат и в другата посока, а след като се сдобият с информация относно трафика, анализират дали е възможно пресичането или не. Това звучи като по-сложен процес, отколкото всъщност е простото оглеждане на пътя при пресичане, но то се случва естествено именно благодарение на логиката. Програмирането стимулира нейното развитие, а тя след това от своя страна помага на малчуганите да се справят по-добре и в училище, и при професиите, които ги очакват. 

Критичното мислене също се развива чрез намирането на решения в програмирането, а то е също толкова важно за това, което ги очаква занапред. Когато е време децата да изберат с какво искат да се занимават в бъдеще, е нужно те да приложат критично мислене и да сравнят предимствата и недостатъците на избраната от тях професия. 

И не на последно място, аналитичното и алгоритмично мислене. От една страна имаме ежедневната рутина - събуждане, миене на зъби, приготвяне за училище, закуска и т.н. Това е алгоритъм, който се превръща в рутина, но за да се стигне до там се изисква честа повторяемост на една и съща последователност. Също както в програмирането. И от друга страна, аналитичността се развива може би най-силно по време на ученето на код, тъй като децата сами се въплъщават в малки детективи, търсейки източниците на проблеми, решаването им и предотвратяването им.

 

Програмирането: най-добрият начин да развием у децата нужните умения

Както сами разбирате, не само способността да се решават проблеми ще бъде развита у децата ви, ако те започнат да изучават програмиране от малки. С нея идват и куп други умения, които не винаги могат да се придобият само с изучаването в класната стая. Затова и академията на MindHub за програмиране за деца е място, което превърнахме в дом на знания и забавления. Място, на което децата могат свободно да развиват тези умения, да ги надграждат и в същото време да се наслаждават на процеса.

Още от блога ни

Как да стимулираме децата да отделят време за учене през лятото? Ново

Как да стимулираме децата да отделят време за учене през лятото?

Още с последния звънец децата бързат да откъснат мислете си ...

Прочети
Може ли световноизвестната игра Minecraft да бъде образователна за децата? Ново

Може ли световноизвестната игра Minecraft да бъде образователна за децата?

Minecraft е известна в цял свят компютърна игра, разработена...

Прочети
Най-бързо развиващите се технологични области и тяхното бъдеще Ново

Най-бързо развиващите се технологични области и тяхното бъдеще

В свят, в който технологиите напредват с безпрецедентна скор...

Прочети