Как програмирането развива уменията за решаване на проблеми при децата

Как програмирането развива уменията за решаване на проблеми при децата

Решаването на проблеми като умение е нещо, което всички така или иначе учим с времето и ставаме все по-добри в намирането на отговори, дори под стрес. Това обаче не е любимо занимание за никого, нали? Истината е, че и ние като зрели родители, учители, и ментори също не винаги знаем кое е най-доброто решение на даден проблем.

Защо тогава да подлагаме децата на това? Отговорът на този въпрос се крие в истината, че някъде назад във времето, ако някой беше научил нас как да намираме правилния изход от трудна ситуация, сега всичко щеше да се случва много по-лесно.

Научно доказано е, че когато запознаваме децата с хипотетични проблеми и ги насърчаваме да ги разрешат, ние всъщност стимулираме тяхното развитие. Както се казва, практиката води до резултати, а упражняването на този процес по търсене на решения на проблеми, може да развие много важни за децата умения. Не само работно или академично, но и в ежедневието си - те ще могат по-лесно да се справят с трудностите пред тях.

 

Problem-solving - що е то? Какво се крие зад умението “решаване на проблеми”?

Докато са в ранна възраст, децата свързват думата “решаване” най-често с математически задачи и уравнения. За тях и това е проблем, който има нужда от разрешаване! И така както се търси решението на дадена математическа задача, така и всеки друг проблем с неизвестно в себе си има нужда от намирането му. Защо се е стигнало до този проблем? Какво точно е довело до неговата поява и кога? Какво може да се направи, за да не съществува вече този проблем? 

Децата от всички възрасти неизбежно се сблъскват с проблеми и казуси. Семействата и менторите им могат да се опитат директно да помогнат за решаването им, но много по-ефективен начин да им помогнат всъщност е чрез преподаване на умения за решаване на проблеми. Така децата с времето ще могат сами да се справят с предизвикателствата по пътя си и да намират причинно-следствените връзки - не само как да решат даден проблем, но и как да не допускат той да се появява отново.

 

Защо е нужно тези умения да бъдат развивани? 

Както споменахме горе, а и както всички добре знаем, и децата от ранна възраст се сблъскват с проблеми. Да, те не могат да се сравняват с тези на възрастните, но всяка възрастова група си има своите различни трудности. Тийнейджърите им придават много повече стойност, а децата пък не знаят как изобщо се търсят решения на проблемите си.

Именно затова е важно още от малки те да бъдат насочвани към самостоятелно справяне с възникналите трудности. Колкото по-рано развият тези умения, толкова по-подготвени ще бъдат за по-големите предизвикателства, когато пораснат.  Затова и цел на MindHub е да развива у децата в академията нужните умения за разрешаване на проблеми, предоставяйки им възможност да работят по редица проекти, свързани с игри, анимации и приложения и програмирайки поведението на роботи.

Не само че децата ще могат да се справят по-лесно и бързо с проблемите, но и ще развият много други умения като остър ум, наблюдателност, вникване в детайлите, аналитичност и логика, както и предотвратяване на потенциални сложни ситуации. 

 

Каква връзка има програмирането с разрешаването на проблеми?  

Един от най-забавните начини за преподаване на решаване на проблеми е чрез кодиране. Същността на програмирането е разрешаването на проблеми. Програмирането за деца развива у тях много по-логическо, творческо и аналитично мислене, креативност, както и умения за вземане на решения, всички от които са необходими за решаването на различни казуси. Именно чрез програмирането се стимулира и ученето на процеса по решаване на сложни проблеми чрез раздробяването им на по-малки и по-лесно решими такива. 

Програмирането се свързва по няколко различни аспекта с крайната цел - решаването на проблем. 

Започваме с планирането - децата се учат как да структурират това, което правят, от къде да започнат при търсенето на решение и как да намерят най-правилното такова. 

След това е деконструирането, за което ви загатнахме. Също както с лего консутркциите, всичко се разбива на по-дребни части и стъпка по стъпка се строи крайната цел, а развалянето на всяка отделна част може да покаже къде точно конструкцията не е правилно построена. Така и при програмирането с MindHub, децата се учат как да накъсват един сложен проблем на няколко по-малки, за да открият решенията за всеки или да намерят точния източник на единия, прекъснал връзката.

Друга неизменна част е тестването. Проба-грешката е задължителна част от процеса по програмиране, по намиране на решения на проблеми, и изобщо за живота в ежедневието. Чрез тестването се позволява допускането на грешки, а само така те могат след това да бъдат и намерени отново. Тук се развива именно критичното мислене у децата и как да подобряват процесите отвъд програмирането.

Debugging, или отстраняването на грешки, при кодирането е в основата на всичко. Това е процесът, който най-добре развива именно това умение у децата да намират решения на проблемите. Способността да се премине от откриването на наличието на проблем към откриването на същинския такъв, е изключително важна при кодирането. Колкото по-добре детето разбира основите, толкова по-лесно ще бъде и отстраняването на грешки там. Тестването улеснява откриването на грешките, а доброто разбиране на алгоритмите позволява много по-лесно да се определи защо са се появили изобщо те.

 

В какви житейски ситуации децата ще могат да приложат тези умения?

Както вече и сами прочетохте, има редица умения, които се развиват заедно с решаването на проблеми. Предимствата на програмирането при децата са много и затова започването им от ранна възраст е и толкова важно.

Няма как да не споменем логическото мислене. Това е умение, което за някои моменти в живота се развива естествено, но в други то трябва да бъде стимулирано. Например, при пресичане на улица - децата трябва да решат в коя посока да се огледат първо, след това дали не трябва да се огледат и в другата посока, а след като се сдобият с информация относно трафика, анализират дали е възможно пресичането или не. Това звучи като по-сложен процес, отколкото всъщност е простото оглеждане на пътя при пресичане, но то се случва естествено именно благодарение на логиката. Програмирането стимулира нейното развитие, а тя след това от своя страна помага на малчуганите да се справят по-добре и в училище, и при професиите, които ги очакват. 

Критичното мислене също се развива чрез намирането на решения в програмирането, а то е също толкова важно за това, което ги очаква занапред. Когато е време децата да изберат с какво искат да се занимават в бъдеще, е нужно те да приложат критично мислене и да сравнят предимствата и недостатъците на избраната от тях професия. 

И не на последно място, аналитичното и алгоритмично мислене. От една страна имаме ежедневната рутина - събуждане, миене на зъби, приготвяне за училище, закуска и т.н. Това е алгоритъм, който се превръща в рутина, но за да се стигне до там се изисква честа повторяемост на една и съща последователност. Също както в програмирането. И от друга страна, аналитичността се развива може би най-силно по време на ученето на код, тъй като децата сами се въплъщават в малки детективи, търсейки източниците на проблеми, решаването им и предотвратяването им.

 

Програмирането: най-добрият начин да развием у децата нужните умения

Както сами разбирате, не само способността да се решават проблеми ще бъде развита у децата ви, ако те започнат да изучават програмиране от малки. С нея идват и куп други умения, които не винаги могат да се придобият само с изучаването в класната стая. Затова и академията на MindHub за програмиране за деца е място, което превърнахме в дом на знания и забавления. Място, на което децата могат свободно да развиват тези умения, да ги надграждат и в същото време да се наслаждават на процеса.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети