Как да стимулираме децата да отделят време за учене през лятото?

Как да стимулираме децата да отделят време за учене през лятото?

Още с последния звънец децата бързат да откъснат мислете си от учебниците и да се насладят на игра, забавления и летни преживявания. Ваканция за тях е “3 месеца без училище”, а това само по себе си води до мисълта, че те няма да са длъжни да отделят време за каквито и да е извънкласни занимания, свързани с учене.

Oтсъствието от училище през летните месеци, обаче, може да намали напредъка, който децата са имали през учебната година и да им създаде трудности, когато дойде време да се върнат обратно в класната стая. Дългото откъсване от създадения ритъм на развиване на умения и запомняне на нова информация може да им попречи есента да свикнат отново на темпото.

Въпреки, че децата са във ваканция, това не означава, че не трябва да научават нищо ново през тези 3 месеца, а напротив. Хубаво е игрите и забавлението, които преобладават през лятото да бъдат съчетани и с нещо образователно. Както за родителите, така и за преподавателите, предизвикателството се крие в постигането на баланс между това да се даде възможност на децата да се отпуснат и в същото време да се гарантира, че няма да се откажат напълно от ученето през тези месеци.

Лятната ваканция предлага уникална възможност за децата да изследват, да открият нови интереси и да растат извън границите на традиционната класна стая. Това е време за насърчаване на креативността, развиване на житейски умения и подхранване на интелектуалното любопитство.

Ето и няколко начина за родителите да стимулират образователното развитие на децата си и през лятото и да ги поддържат ангажирани и активни.

1. Четене на книги

Учениците получават списък с книги, които да прочетат през лятната ваканция, но това далеч не означава, че това са единствените книги, които могат да се четат. Ако вашето дете има интерес към дадена тема или наука, то през лятото ще има тъкмо необходимото време да вече литература на интересуващата го тематика и да обогати своите знания и разпали още повече интереса си. Уроците в училище са по академичен план и рядко могат да излязат извън тези рамки. Допълнителната литература обаче може да задълбочи интереса и знанията на детето ви, ако то се вълнува от конкретна сфера.

Това не само ще му помогне да се върне в класната стая с по-широк обхват от знания, но и да се чувства удовлетворено от прочетеното, да се чувства по-уверено и сигурно в наученото. Това, разбира се, не означава да се опитваме да стимулираме децата да напредват прекалено бързо или неестествено, а просто да насочат интересите си в полезна допълнителна литература, която да бъде перфектна за обогатяване на вече натрупаната база.

2. Играене на бордови игри със семейство и приятели

Бордовите игри имат много предимства. С тях децата се учат на търпение, докато чакат реда си, подобряват комуникацията и работата си в екип, а по този начин развиват още повече своите социални умения. Настолните игри са не просто забавни и интересни, но и помагат на децата да развият умения за съсредоточение и насърчават задържането на вниманието за по-дълго време. В днешно време има безброй много игри, които са подходящи за развитие на редица умения у децата. Те са образователни и увлекателни, помагат по непринуден начин да се стимулира мисленето и информираността, а и са наистина забавни за цялото семейство!

В лятната академия на MindHub за деца от 6 до 11 години също залагаме на бордови игри с децата по време на почивките, тъй като знаем колко лесно е чрез тях да се достигне по-лесно до децата и те да развият ценни за тях умения, без да разбират, че това дори е целта на занятието. Това е идеален пример за нестандартно преподаване и учене по един забавен и интересен начин.

3. Писане

Друго важно умение, което децата не трябва да забравят през лятото, е писането.

Това може да бъде под формата на дневник, в който могат да записват преживяванията през ваканцията си или пък да пишат писма до семейство и приятели. Може да се инициира и създаване на собствени разкази и истории или преразкази, в зависимост от възрастта на детето. Това може да звучи като трудна задача - едва ли детето ще иска да седне през лятната ваканция да пише, но ако се заиграете с нестандартна идея за това как да се фокусират върху писането, то ще бъде много полезно за тях.

4. Посещаване на музеи, зоологически градини и природни паркове

Много родители прилагат това и по време на учебната година, но пък какво по-хубаво от слънчево време и приятна разходка в зоологическата градина? Музеите и парковете също като зоологическата са чудесни места за децата да видят много нови неща, които може и да не са виждали никога преди това. По този начин те разгръщат любопитството си и интереса да научат повече за тях. Независимо дали това са животни, интересни растения или исторически възстановки.

В лятната академия на MindHub някои от центровете съчетават активностите по програмиране със следобедни занимания като различни видове спорт и игри на открито, както и посещения на музеи и различни мероприятия. Това допринася за обогатяването на общата култура и отварянето на съзнанието на децата към нови неща.

5. Летни лагери и занимания

Друг начин да ангажирате детето си през лятото е да го запишете в лятна програма или лагер. Почти всеки град има лагери за деца на разнообразни тематики. Лятната академия по програмиране на MindHub, например, се фокусира върху програмирането на игри, разказването на интерактивни истории и програмиране поведението на роботи. Докато се забавляват и се запознават с нови деца и юноши, младежите стават част и от една различна образователна система, която им дава много нови знания.

Родителите могат да избират от разнообразни летни лагери и академии - спортни, творчески или пък образователни - езикови, математически или по програмиране. В MindHub предлагаме 2 възможности: лятна академия и летни работилници.

Лятната академия включва 20 независими тематични дни, всеки от които е посветен на програмирането на игри, разказването на интерактивни истории и програмиране поведението на роботи. Родителите могат да запишат децата си за период от 1, 2, 3 или 4 седмици.

Летните работилници пък са предназначени за деца с по-силно изразени интереси и се фокусират върху програмирането и създаването на игри в Minecraft, Roblox и Kodu Game Lab, както и създаване и редактиране на видео. Работилниците са полудневни и всяка от тях е с продължителност от 5 дни.

Дайте свобода на детето да се развива естествено

И последно ви съветваме да дадете свобода на детето си да развива интересите, които не се вписват в стандартната учебна програма. Дългата лятна ваканция позволява на децата да задоволят любопитството си към всякакви неща, които никога не са влизали в стандартната училищна програма – астрономия, геология, зоология, програмиране и още много други. Ако виждате, че детето ви проявява повече интерес в дадена сфера, дайте му свободата да я изучи по свой си начин.

Лятната ваканция е достатъчно дълга, за да могат децата да отделят време и за забавления, и за обогатяване на знания и придобиване на нови умения. Дали това ще е нов спорт или наука, решението е ваше и на детето. Важно е обаче да не спираме да стимулираме децата да се развиват по нови и интересни начини, които да ги подготвят за тяхното бъдеще. Най-добрият начин да разберете кои активности влекат най-много вашите деца, е като им позволите да опитат от всичко, за да могат да имат вълнуващо и разбообразно лято като в същото време преценяват и кое за тях е най-интересно.
Перфектен вариант за това е и лятната академия на MindHub, която балансира учението със забавлението за деца и юноши от различни възрасти.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети