5 начина да подготвите детето си за професиите, които все още не съществуват

5 начина да подготвите детето си за професиите, които все още не съществуват

Единственото сигурно нещо в дигиталния и иновативен свят, в който живеем днес, е промяната. Иновациите всеки ден навлизат в ежедневието ни под формата на технологии, роботизация, нова информация и автоматизация.

Всичко се развива скоростно и интернет става все по-голяма част от живота ни (повече от 3,8 милиарда хора използват интернет, което е 40% от населението на света), цели се улесняване на процесите, но се постига по нелесен начин. Именно това разминаване между цел и начини за постигане, води до динамично търсене на качествени кадри.

А със задачата да подготвят децата си за тези предизвикателства са се заели всички родители. И както преди 20 години не сме си представяли технологиите да стигнат до това, което са в момента, така и не можем да предположим къде ще са след още двайсет.

Това, което можем да направим обаче, е да подготвим децата си с умения, които ще им бъдат достатъчно полезни, за да са повече от готови за професиите на бъдещето. 

Професиите на бъдещето

През последните няколко години се наблюдава все по-голямо развитие на информационните технологии. Сферата на IT специалистите се разширява дотолкова, че такива кадри са не просто много търсени, но и изключително ценни. Особено в България се наблюдава и изключително нисък процент на заетостта в сферата - едва 2.3% са заетите на позиция, свързана с информационните технологии, сравнено със средно 3.5% за страните от ЕС. (Източник: investor.bg)

Образователната система все повече се насочва към технологиите и тяхното интензивно развитие, но все още е недостатъчна за оптимална подготовка на юношите. Те от своя страна растат, непрекъснато сблъсквайки се с новости и технологични предизвикателства.

Това, което се очаква за бъдещето на кариерите по света, е дигитализация и автоматизация, необходимост от знания по чужди езици, технологически познания, аналитични и инженерни компетенции, както и много други. Как да подготвим децата си за тях?

Стимулирайте детето си да развива различни умения

Областите, които ще бъдат засегнати от промените, настъпващи в професионален план, са разнородни и предполагат кандидати, които могат да фокусират уменията си в няколко посоки. Затова окуражавайте детето си да пробва различни неща, да не се страхува от грешки, а да експериментира с непознатото.

Само по този начин, то ще може да се приобщи към динамичните промени и по-лесно да разшири своя мироглед, своите умения, познания и опит. Адаптацията към технологичните и дигитални новости би била много по-лесна, ако умът на детето е подготвен да бъде винаги отворен към различното, към новото и нестандартното.

За да стимулирате развитието на различни умения, можете да запишете детето си на курсове за решаване на логически задачи, на курсове по чужд език, спорт, шах или друго.

Провокирайте интерактивност

Компютърните системи, анимациите, управлението на данни и информационните технологии са само част от всичко, което ще бъде в основите на прехода към автоматизацията и бъдещето на професиите.

Точно затова трябва децата да бъдат подготвени, че интерактивността ще бъде ключова за тях. Комплексното развитие на уменията чрез учение и практики, е това, което води до по-добро и аналитично мислене, логика и креативност. 

Опитайте се и вие да излезете от рамката заедно с вашето дете и се фокусирайте върху нестандартни методи за приемане и разбиране на информация. Децата трябва да се научат да разсъждават не само логически, но и творчески, така че стимулирайте тяхната способност да конструират решения, да решават проблеми и да разберат смисъла на “thinking outside the box”. 

Точно на това разчитаме и в MindHub. Работим непрестанно към приложението на нови и интересни начини, с които да направим учението за децата достатъчно интересно, че програмирането да се превърне в страст за тях. С новите ни интерактивни уроци по програмиране, стимулираме да развият едни от най-полезните умения на 21 век чрез игровизация и практически казуси.

Позволете им да експериментират

Развитието на ума при по-малките е много по-интензивно, съзнанието им е отворено към приемане на нова информация, а любознателността предразполага към много въпроси и интерес към непознатото. Точно в този период, децата трябва да имат възможността да експериментират. 

Предвид нуждите на професиите на бъдещето, способността на детето да се приспособява навреме към новите технологии, е от особено значение. И именно чрез запознанството с изкуствения интелект, то ще може да се докосне до първите стъпки към бъдещето. Независимо дали едно дете ще се занимава с роботика, с програмиране, оптимизиране или дори с дизайн чрез специфичен софтуер, неговото въображение трябва да бъде достатъчно добре развито.

Позволете на децата си да постигнат това чрез множество експерименти - и житейски, и интелектуални. Такива могат да са и химическите експерименти, и науките като цяло. Отделете един следобед и се занимавайте с подръчни неща у дома - боички, вода, сапун, сода. Ще изненадате и себе си какво може да направите.

Помогнете им да развият аналитичност

Дигиталната грамотност е в основата на бъдещето. Сферите, които се очакват да бъдат изместени от автоматизация и респективно технологичните промени, които ще настъпят, предполагат различни професионални възможности, но едно е сигурно - аналитичното мислене ще е винаги необходимо.

Не само защото логиката е водеща в програмирането, но и защото колкото и добър да е изкуственият интелект, човешката способност да мисли логически и в същото време креативно не може да бъде заменена.

Развитието на аналитичното мислене помага на децата да разбират по-лесно алгоритмите, които се използват в сферата на програмирането и по този начин се подготвят за предстоящите нови професии в IT областта.

За да помогнете на децата си да развият своите аналитични умения, насърчавайте ги да пробват различни мозъчни игри - пъзели, судоку, кръстословици, а разбира се и да четат повече книги.

Дайте им свободата да учат сами

Една от най-важните стъпки при процеса на подготовка на детето за бъдещите иновации, а и за живота му като възрастен, е именно способността то да се учи само́. От това колко свободно и мотивирано е да пробва различни и нови неща, се развиват и куп други качества като самостоятелност, отговорност, проактивност, инициативност, независимост.

Още от малки е важно децата да бъдат възпитани да инициират решаването на важни обществени проблеми като екология, модели за подражание, училищна среда, комуникация и поведение сред обществото, интеграция сред иновативните развития.

Чрез различни видове спорт, курсове, експерименти, социални дейности или други, които представляват интерес за него, ще може то да се фокусира върху собственото си развитие.

Всичко, което ни очаква в професионален сектор: кариерните промени, отпадането на някои професии и появата на нови; технологичното интегриране, оптимизацията и автоматизацията на процесите от ежедневието - за всичко това ние можем единствено да положим усилия да подготвим съзнанието си, нашите умения и тези на децата ни, които по-лесно да бъдат част от света утре. 


Ако искаш да насърчиш и твоето дете да се развива, изучавайки програмиране в MindHub с помощта на наш ментор и авторска програма, запиши го на новите ни безплатни тематични демо уроци или в някое от нашите стартиращи обучения.

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети