Програмирай с Minecraft

В това ниво децата ще изследват концепции в компютърните науки чрез Microsoft MakeCode и Minecraft. Целта на курса е да развие логиката, креативното и пространствено мислене до степен в която децата сами да могат да осмислят сложни концепции в програмирането като събития, условия, променливи, цикли, функции и др. през призмата на 3D виртуалния свят на Minecraft. Този курс е много специален, именно защото с него се предоставя възможност на децата да учат през платформата на една от най-любимите компютърни игри по цял свят - Minecraft. Ученето чрез платформата на Microsoft ще им помогне и да проучат и тестват сами как точно работи тази конкретна игра из основи, което пък ще разшири кръгозора им и ще събуди любопитството им да създават.

Сертификат

Certificates Mindhub

Участниците в курса получават сертификат за всяко завършено ниво.

Бонус точки

500 точки

Всеки завършен модул носи 100 точки на участниците, а цяло завършено ниво общо 500 точки.

Инструменти

minecraft

Някои от инструментите и средите използвани от участниците в нивото да създават проекти.

Boards

Eдно ниво = 4 Mодула

Location

Един модул = 4 занятия

Time

Eдно занятие = 120 минути

Запиши се

100 ТОЧКИ

Модул 1 - В Minecraft може да се програмира?

В този модул ще се запознаем с платформата на Microsoft - Minecraft Education. Ще разберем как да използваме събития в програмата ни. Ще работим с координати, което ще ни помогне да позиционираме правилно нашите обекти и герои в пространството. Ще се запознаем с променливите, без които всяка една игра е скучна,  и ще научим как да ги използваме. Към края на модула ще говорим и за това какво е итерация и какви са различните видове цикли.

Теми

 1. Запознаване с Minecraft education edition.Събития
 2. Работа с координати в Minecraft
 3. Да работиш с променливи е забавно
 4. Какво е итерация? Завъртане на цикъл

100 ТОЧКИ

Модул 2 - Minecraft строители - Как строим с код?

Във втория модул вече сме добили солидна основа от знания и е време да надградим, изучавайки видове условни конструкции. В този модул ще се запознаем и с функциите и как те ни помагат да оптимизираме сложни и дълги програми. Освен всичко останало, децата ще научат и какво е масив и как се прилага в програмирането.

Теми

 1. Условия като част от програмата
 2. Вложени условия в Minecraft
 3. Функции и параметри в Minecraft
 4. Въвеждане на понятието масив

100 ТОЧКИ

Модул 3 - Опознай света с Minecraft

В този трети по ред модул ще приложим всичко научено до момента и ще имаме развием допълнителни уменията в програмиране на 3D виртуални пространства на децата със специални виртуални предизвикателства. Ще имаме много разнообразни задачи, с които децата ще могат едновременно да научават нови неща за реалния заобикалящ ги свят, но естествено пречупен през призмата и елементите на Minecraft.

Теми

 1. Забавна математика с Minecraft
 2. Магическият свят на Minecraft
 3. Изкуството да говориш с Minecraft
 4. Експерементирай със свои блокове

100 ТОЧКИ

Модул 4 - Създай собствена игра с Minecraft

В четвърти модул нашите млади програмисти са усвоили всички основи в програмирането с Minecraft. Следва надграждане чрез създаване на комплексни проекти, с помощта на които ще имаме възможност да изпипаме всеки детайл в програмирането с блокове в Minecraft. Проектите ще позволят на децата да развихрят въобръжението си и да създават собствени комплексни програми, благодарение на всички натрупан знания от предходните модули. Този модул е много полезен за децата, защото освен всичко останало развива аналитичното, критичното и творческото им мислене и ги предизвиква да излязат от зоната си на комфорт - а именно те вече стават завършени създатели, а не просто потребители на игри.

Теми

 1. Водно приключение с Minecraft
 2. Подземното кралство
 3. Лов на съкровища
 4. Овладяваме сървайвъл мод