Дизайн и програмиране на 3D игри с Kodu

В това ниво децата ще имат възможност да развият своето логическото, алгоритмичното и пространствено мислене по един нов и интерактивен начин. С програмната среда Kodu, разработана от специалистите на Microsoft, ще изучим основните концепции в програмирането, пречупени през призмата на 3D гейминг дизайна и програмирането на 3D игри. Благодарение на разнообразните проекти, които ще създаваме, децата се научават да прилагат логическото си мислене и вече придобитите знания на практика, докато създават своите 3D светове, изпълнени с много приключения. Чрез познатите ни вече блокове от код ще успеем по един лесен, забавен и увлекателен начин да усвоим 3D гейминг дизайна. Имаме разнообразие от инструменти и вградени елементи, които правят програмата подходяща, както за напреднали, така и за начинаещи.

Сертификат

Certificates Mindhub

Участниците в курса получават сертификат за всяко завършено ниво.

Бонус точки

500 точки

Всеки завършен модул носи 100 точки на участниците, а цяло завършено ниво общо 500 точки.

Инструменти

wonder scratch-logo hopscotch microbit

Някои от инструментите и средите използвани от участниците в нивото да създават проекти.

Boards

Eдно ниво = 4 Mодула

Location

Един модул = 4 занятия

Time

Eдно занятие = 120 минути

Запиши се

100 ТОЧКИ

Модул 1 - Въведение в програмната среда KODU

В този модул децата ще направят първите си стъпки в 3D гейминг дизайн, като се научат как да работят с платформата KODU, преминавайки през много от нейните специфики. Този набор от знания ще им бъде необходим в следващите модули, където те ще могат да надградят наученото и да развихрят въобръжението си с KODU. В процес на работа ще успеят да научат нови концепции в програмирането, пречупени през призмата на 3D гейминг дизайн платформата KODU. Ще разширим знанията си, полагайки основите на събитийното програмиране и ще разберем как се използват променливи в KODU.

Теми

 1. Какво е KODU? Специфики при работа с платформата
 2. Колко бързи можем да бъдем? Събитийно програмиране
 3. Добавяне на цели и изстрелване на ракети
 4. Играч 1 срещу Играч 2. Добавяне на играчи и събиране на точки. Как работим с променливи?

100 ТОЧКИ

Модул 2 - Модерен дизайн на игри

В този модул с децата ще изпипаме техните игри така че да получим завършени и добре обмислени виртуални пространства, в които да се извършва действието на нашите герои. Ще научим какво правят истинските гейм дизайнери и как го правят. За целта ще разгледаме функции в програмирането и как се прилагат те. Ще разберем как да накараме героите в нашите игре да разговарят чрез събития.

Теми

 1. Приказен свят. Как го правят гейминг дизайнерите?
 2. Можеш ли да преминеш лабиринта? Функции в програмата
 3. Камери в действие: Как се правят соло и мултиплейър игри?
 4. Героите ни говорят?

100 ТОЧКИ

Модул 3 - Разработване на 3D игри

В този модул ще имаме възможност да разберем как планират дизайнерите своите игри и какво е най-важна за тях в планинга. Ще се научим да мислим като дизайнери чрез създаване и програмиране на сложни 3D пространства. Ще разберем как да използваме оператори в KODU. Ще научим как се създават Path follow игри и заедно с децата ще конструираме сложни алгоритми. Ще Се научим как да използваме различни видове цикли в програмирането.

Теми

 1. Реални игри. Оператори в програмирането
 2. Трудни цели: Увеличаване на трудността с играта и Path Follow. Алгоритми в програмирането
 3. Специални ефекти. Цикъл в програмирането
 4. Музика и звукови ефекти

100 ТОЧКИ

Модул 4 - Вече можем да създаваме комплексни 3D светове и герои с KODU

В този модул се концентрираме върху разработката на доста по-сложни проекти, като децата ще имат възможност да създадат и програмират собствени светове. На този етап от програмата децата вече умеят да изграждат алгоритми и свободно да използват функции. Ще научим и повече за условните конструкции. Ще научим какво е обектно-ориентирано програмиране.

Теми

 1. Състезание между двама играчи. Условия в програмата
 2. Специална мисия
 3. Преживяване със Side-Scroller
 4. Свят на илюзиите. Финален проект