Запознай се с Антония Трифонова - ментор в MindHub

Запознай се с Антония Трифонова - ментор в MindHub

Здравейте и добре дошли в нашата нова рубрика - Запознай се с менторите в MindHub! В нея регулярно ще ви срещаме с ментори от цяла България, които ще споделят своя опит и интересни случки около това да бъдат ментори в първото иновативно училище по програмиране за деца. 


Днес ви срещаме с Антония Трифонова, която е Senior Software Developer в Bosch.IO и от година и половина ментор в MindHub Борово - една от локациите, в която провеждаме новите ни безплатни тематични демо уроци.

1.Какво означава за теб менторството и всеки ли може да се справи с него?

Моментите на удовлетворение, че научаваш децата на иновативни неща, че развиваш тяхното мислене, това са моментите на щастие. Всеки, който има желание би се справил с това предизвикателство. Всеки, който иска да развива не само децата, но и себе си и да се чувства значим. Щастието е когато децата показват своите постижения, а ти, като ментор знаеш, че заедно сте извървели пътя до това.

2.Коя беше силата, която ти въздейства да станеш ментор в MindHub?

Причината да стана ментор в MindHub беше, че исках през свободното си време да правя нещо значимо. Не вярвах, че толкова много мога да науча от децата. Да бъда част от техния свят, да бъда част от техните моменти на щастие. Припомниха ми какво е да бъдеш истински, да казваш това което мислиш, без да имаш притеснения, да казваш спокойно когато имаш проблем или нужда от помощ. 

 


3. На кого си ментор в момента и какъв поглед ти дава над процеса?

Ментор съм на различни групи деца. Като започнем с най- малките 6-7 годишните и приключим с най- големите 14-15 годишни. Трябва да бъдеш много адаптивен към различните възрастови групи. Децата в MindHub виждат в своите ментори освен техни учители, а и техни приятели. Те споделят с нас своите проблеми от ежедневието си и менторите трябва да бъдем адаптивни към техните проблеми. 

4.Кое е най-голямото ти предизвикателство като ментор? 

Най-голямото предизвикателство пред мен беше в това да пречупя техническата терминология през детските очи. Работя с професионалисти, хора с опит в сферата на софтуерните технологии и идва моментът, когато трябва основните концепции да ги обясниш по най-лесния и разбираем начин за децата. Тогава се научаваш да говориш, да обясняваш, да предаваш своите знания.

 

5.Ако трябва да опишеш менторството ти с една дума, коя би била тя?

Не мисля, че цялото това изживяване, като ментор би могло да се опише с една дума. Предизвикателство, щастие, припомняне на детството и всичко истинско и чисто в него.

6.Какво би посъветвала всеки, който би искал да стане ментор в MindHub?

За да бъдеш ментор, трябва да имаш желанието и търпението. Колкото и хубаво е да работиш с децата, трябва да бъдеш подготвен да се сблъскаш с моментите, в които някое дете не слуша, не се спогажда с другарчетата си, или не спазва дисциплината. Като ментори трябва да се научим да влизаме под кожата на децата и да им показваме когато грешат и защо грешат, но по този начин по който не трябва и да ги демотивираме. Всяка ситуация е различна, всяко дете е различно. За това се изисква с желание и адаптивност, за да вършиш работата си, като ментор. 


Ако искаш да насърчиш и твоето дете да се развива, изучавайки програмиране в MindHub с помощта на наш ментор и авторска програма, зашиши го на новите ни безплатни тематични демо уроци или в някое от нашите стартиращи обучения.

Визия: Личен архив

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети