Познава ли моето дете частите на един компютър?

Познава ли моето дете частите на един компютър?

Историята на компютъра е вече толкова стара, че на повечето от нас не ни се вярва развитието, през което машината е преминала, за да се превърне в това, което познаваме днес. Всъщност елементите, участвали в изграждането на компютърната система, претърпяват бурна еволюция - много по-впечатляваща в сравнение с развитието на машини като автомобила например. 

Всеки ден технологиите се развиват и за компютрите се разработват нови компоненти, изцяло отдадени на иновациите. А ние можем само да предполагаме колко още промени ни очакват! 

Дотогава обаче е важно да знаем какво представлява компютърът днес. За децата тези машини могат да са сложни, деликатни и дори опасни, но както знаем - познанието е сила.

 

Опознайте компютрите с MindHub!

За същинската част на компютъра

1.Дънна платка (motherboard)

Започваме с мозъка на нашия компютър. Дънната платка управлява почти всички други части на компютъра и осигурява връзките между останалите компоненти. Може да се каже, че благодарение на нея се извършват всички основни операции. 

Освен синхронизация на действията на всеки компонент, дънната платка работи и за обединяване на цялостната работа на компютъра. 

 

2. Централен микропроцесор (CPU)

След мозъка, втора основна движеща сила е сърцето. При компютъра това е именно CPU. Микропроцесорът представлява чип, съдържащ милиони миниатюрни транзистори. Те помагат на процесора да върши основната си работа – изчисленията, чрез които се направляват всички операции на компютъра. Най-просто казано, централният микропроцесор обработва постъпилата информацията от входните устройства и извежда резултата на някое от изходните.

 

3. Памет 

Изключително важно е да знаем и за най-важните видове памет, които компютърът има: Random Access Memory (RAM) & Read Only Memory (ROM). ROM паметта е само за четене, а RAM - с произволен достъп. RAM паметта съхранява данните, които се обработват, и променя съдържанието си постоянно, но при изключване на компютъра, то се губи. 

При ROM паметта, от друга страна, съдържанието е вече заложено и не може да бъде променяно. На нея е записан например софтуерът, който зарежда системата.

Често именно от паметта зависи колко бързо и плавно ще работят игрите и по-тежките програми, инсталирани на компютъра. 

 

4. Захранване и батерия

Това го знае всяко хлапе! Благодарение на развития технологичен свят, в който живеем, дори на малчуганите е ясно, че такива машини работят с електрическо захранване. При включване на компютъра към захранването, токът тече от кабела в екранираната кутия, която съдържа един трансформатор. 

При преносимите компютри (лаптопи) токът отива директно в батерията на лаптопа и го зарежда. Той работи и няколко часа без необходимост от включване в ток, а това зависи от производствените характеристики на батерията и разбира се, грижите към нея. Хубаво е да запомните и да научите детето си, че постоянното включване към заряд не влияе добре на живота на батерията. 

 

5. Модеми и Wi-Fi карти

Модемите и картите за безжично свързване (Wi-FI) позволяват на компютрите да комуникират с други компютърни системи. Благодарение на модемите и радиопредавателните им свойства, е възможно Wi-Fi свързването и съответното прехвърляне на данни. С други думи - използването на интернет.

 

6. Звукови и графични карти

Звуковите и графичните карти са всъщност това, което позволява на компютъра да произвежда звуци и показва картини. Звуковата карта отговаря за музиката и всички останали звуци, но за да се чуват е необходимо свързването на тонколони или слушалки към компютъра (разбира се, това не важи за лаптопите). 

Графичната карта (видеокарта) е платка, която позволява преобразуване на изображенията и тяхното показване на монитора пред нас.

 

7. Охладителни системи

Охладителната система може да изглежда като незначителна на фона на всички други части на компютъра, изброени до тук, но е важно да запомним, че именно тя предотвратява прегряването на компютъра, което от своя страна може да доведе до отказ в системата. 


 

За периферията на компютърa

Всички допълнителни компоненти, които включваме към компютъра, за да улесним работата си с него, са ни добре познати, а децата израстват с тях и намират приложението им естествено и интуитивно. 

Те от малки знаят как да използват мишката, за да се разхождат по екрана и да селектират за действия; клавиатурата, за да пишат или играят; монитора, за да следят действията си и колоните, които произвеждат звуците от компютъра. Те се свързват чрез USB кабели или безжично чрез USB портовете и позволяват пълноценното функциониране на машината.

Компютърът като такъв - независимо дали е преносим или настолен, предлага необятни възможности за работа и това са само основите, с които всяко дете може да се запознае, за да разбира по-добре действията си. 

А и да си признаем, на повечето деца всичко това просто им е интересно! Като камионче или кола, които разглобяват само за да разберат после как да сглобят. Любопитната страна на малчуганите ги кара да търсят и разузнават всичко около себе си!


 

Ако пък смятате, че освен познаването на компютъра като машина, на тях би им било интересно да разберат и как се работи с тях, то MindHub е точното място за вас и детето  ви! Започнете с безплатно демо, за да разпалите интереса, или разгледайте стартиращите ни курсове, на които можете да го запишете!

Още от блога ни

Защо Python е един от най-подходящите програмни езици за деца? Ново

Защо Python е един от най-подходящите програмни езици за деца?

Днес има много голямо разнообразие от езици за програмиране ...

Прочети
Познава ли моето дете частите на един компютър? Ново

Познава ли моето дете частите на един компютър?

Историята на компютъра е вече толкова стара, че на повечето ...

Прочети
Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват? Ново

Знаят ли децата какво е Интернет и как да го използват?

Ако погледнем над въпроса, базирайки се на статистики, то ще...

Прочети