Познава ли моето дете частите на един компютър?

Познава ли моето дете частите на един компютър?

Историята на компютъра е вече толкова стара, че на повечето от нас не ни се вярва развитието, през което машината е преминала, за да се превърне в това, което познаваме днес. Всъщност елементите, участвали в изграждането на компютърната система, претърпяват бурна еволюция - много по-впечатляваща в сравнение с развитието на машини като автомобила например. 

Всеки ден технологиите се развиват и за компютрите се разработват нови компоненти, изцяло отдадени на иновациите. А ние можем само да предполагаме колко още промени ни очакват! 

Дотогава обаче е важно да знаем какво представлява компютърът днес. За децата тези машини могат да са сложни, деликатни и дори опасни, но както знаем - познанието е сила.

 

Опознайте компютрите с MindHub!

За същинската част на компютъра

1.Дънна платка (motherboard)

Започваме с мозъка на нашия компютър. Дънната платка управлява почти всички други части на компютъра и осигурява връзките между останалите компоненти. Може да се каже, че благодарение на нея се извършват всички основни операции. 

Освен синхронизация на действията на всеки компонент, дънната платка работи и за обединяване на цялостната работа на компютъра. 

 

2. Централен микропроцесор (CPU)

След мозъка, втора основна движеща сила е сърцето. При компютъра това е именно CPU. Микропроцесорът представлява чип, съдържащ милиони миниатюрни транзистори. Те помагат на процесора да върши основната си работа – изчисленията, чрез които се направляват всички операции на компютъра. Най-просто казано, централният микропроцесор обработва постъпилата информацията от входните устройства и извежда резултата на някое от изходните.

 

3. Памет 

Изключително важно е да знаем и за най-важните видове памет, които компютърът има: Random Access Memory (RAM) & Read Only Memory (ROM). ROM паметта е само за четене, а RAM - с произволен достъп. RAM паметта съхранява данните, които се обработват, и променя съдържанието си постоянно, но при изключване на компютъра, то се губи. 

При ROM паметта, от друга страна, съдържанието е вече заложено и не може да бъде променяно. На нея е записан например софтуерът, който зарежда системата.

Често именно от паметта зависи колко бързо и плавно ще работят игрите и по-тежките програми, инсталирани на компютъра. 

 

4. Захранване и батерия

Това го знае всяко хлапе! Благодарение на развития технологичен свят, в който живеем, дори на малчуганите е ясно, че такива машини работят с електрическо захранване. При включване на компютъра към захранването, токът тече от кабела в екранираната кутия, която съдържа един трансформатор. 

При преносимите компютри (лаптопи) токът отива директно в батерията на лаптопа и го зарежда. Той работи и няколко часа без необходимост от включване в ток, а това зависи от производствените характеристики на батерията и разбира се, грижите към нея. Хубаво е да запомните и да научите детето си, че постоянното включване към заряд не влияе добре на живота на батерията. 

 

5. Модеми и Wi-Fi карти

Модемите и картите за безжично свързване (Wi-FI) позволяват на компютрите да комуникират с други компютърни системи. Благодарение на модемите и радиопредавателните им свойства, е възможно Wi-Fi свързването и съответното прехвърляне на данни. С други думи - използването на интернет.

 

6. Звукови и графични карти

Звуковите и графичните карти са всъщност това, което позволява на компютъра да произвежда звуци и показва картини. Звуковата карта отговаря за музиката и всички останали звуци, но за да се чуват е необходимо свързването на тонколони или слушалки към компютъра (разбира се, това не важи за лаптопите). 

Графичната карта (видеокарта) е платка, която позволява преобразуване на изображенията и тяхното показване на монитора пред нас.

 

7. Охладителни системи

Охладителната система може да изглежда като незначителна на фона на всички други части на компютъра, изброени до тук, но е важно да запомним, че именно тя предотвратява прегряването на компютъра, което от своя страна може да доведе до отказ в системата. 


 

За периферията на компютърa

Всички допълнителни компоненти, които включваме към компютъра, за да улесним работата си с него, са ни добре познати, а децата израстват с тях и намират приложението им естествено и интуитивно. 

Те от малки знаят как да използват мишката, за да се разхождат по екрана и да селектират за действия; клавиатурата, за да пишат или играят; монитора, за да следят действията си и колоните, които произвеждат звуците от компютъра. Те се свързват чрез USB кабели или безжично чрез USB портовете и позволяват пълноценното функциониране на машината.

Компютърът като такъв - независимо дали е преносим или настолен, предлага необятни възможности за работа и това са само основите, с които всяко дете може да се запознае, за да разбира по-добре действията си. 

А и да си признаем, на повечето деца всичко това просто им е интересно! Като камионче или кола, които разглобяват само за да разберат после как да сглобят. Любопитната страна на малчуганите ги кара да търсят и разузнават всичко около себе си!


 

Ако пък смятате, че освен познаването на компютъра като машина, на тях би им било интересно да разберат и как се работи с тях, то MindHub е точното място за вас и детето  ви! Започнете с безплатно демо, за да разпалите интереса, или разгледайте стартиращите ни курсове, на които можете да го запишете!

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети