От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI) децата са все по-близо до виртуалния свят с лесен достъп до електронни устройства и онлайн платформи. По този начин родителите са изправени пред нови предизвикателства при насочването на децата си да се ориентират здравословно между виртуалния и реалния свят, като преходът между тях предполага балансиран подход и познаване на решенията, до които имат достъп.

С подкрепата на ранното дигитално образование, внимателното наблюдение на дейността на децата във виртуалното пространство, подкрепата за офлайн социално взаимодействие и отворена комуникация, родителите могат да помогнат на своите деца да се развиват по хармоничен начин, да се оборудват с умения, необходими за 21 век и съзнателно разделят двата отделни свята, в които "навигират".

Каним ви да проучим заедно всичко това и как можем да осигурим яснота и ефективни решения!

  • Открита и постоянна комуникация:

Според проучвания родителите, които поддържат отворена комуникация, в която използват конкретни и неосъдителни обяснения по отношение на дигиталната активност на малките, установяват по-лесно и по балансиран начин конкретна програма в използването на технологиите. Насърчаването на дискусии за онлайн и офлайн преживяванията на детето може да даде просветляващи отговори относно причините за прекомерното използване на устройства или предпочитанието на детето да прекарва повече време във виртуалния свят, отколкото в реалния.

  • Ранно дигитално образование:

Дигиталното образование играе определяща роля в подхода към дейността на децата във виртуалното пространство. Идеята за забрана или ограничаване на използването на технологии от най-малките не е решение. Децата трябва да разберат какво означава това и как да използват дигиталните ресурси по продуктивен начин. Курсове по програмиране, които използват оборудване и програма, адаптирана към всяка възрастова група, обучение под формата на игри, преобразуването на теоретична информация в по-ясни инструкции и използване на герои от реалния свят могат да помогнат за развитието на критично мислене и логически умения, допринасяйки за формиране на здравословен баланс между виртуалния и реалния свят.

  • Установяване на ясни граници:

Според изследвания определянето на ясни граници за използването на устройства и AI е от решаващо значение. Важно е родителите да определят правила относно времето, прекарано пред екраните, но също така да предлагат на децата здравословни и привлекателни алтернативи в офлайн света, като дейности на открито, упражнения, срещи с приятели или четене на книги. В MindHub използваме времеви ограничения за всяка дейност, включително класове, часове за игра, малки състезания, сесии за мозъчна атака, подготовка за олимпиада по програмиране, моменти за учене и развитие. Всичко, за да могат най-малките да се възползват от рамка, в която да се трансформират от потребители на технологии в създатели.

  • Мониторинг на съдържанието:

MindHub препоръчва на родителите да следят съдържанието, до което децата им имат достъп. Има много технологични инструменти, които позволяват на родителите да филтрират и контролират достъпа до онлайн съдържанието, като по този начин гарантират безопасно дигитално изживяване.

  • Поддържащо социално взаимодействие:

Ползата от технологиите и изкуствения интелект е да подпомагат учебния процес и да помагат на децата да придобият определящи умения за тяхното лично и професионално бъдеще. Въпреки това социалният опит в реалния свят остава от съществено значение за хармоничното развитие, основано както на когнитивната, така и на емоционалната интелигентност. Децата се нуждаят от взаимодействие с ментори, деца, които споделят общи интереси, с информирани родители, за да развият социални умения. В MindHub насърчаваме взаимодействието на най-малките, като работим само в екипи, където всеки от тях се насърчава да покаже своите умения и знания. Екипите работят както с колеги, така и с ментори, които ги насочват през процеса.

Ние проследяваме ползотворното въздействие на екипната работа при подготовката за национални и международни състезания и олимпиади, в които участват децата, посещаващи курсовете на MindHub Academy.

В заключение, в един непрекъснато развиващ се дигитален свят е наложително да научим децата да управляват правилно използването на технологиите. Отворената комуникация, техническото образование, поставянето на ясни граници, наблюдението на съдържанието и моделирането на поведение са ключови елементи в това пътуване. Обратната връзка, която постоянно предоставяме на родителите на деца, които посещават курсове в MindHub, е изключително ценен ресурс за тях в управлението на връзката, която имат с малките си по отношение на тяхната дигитална дейност.

Нашата мисия е да придружаваме най-малките в развитието на умения и способности, използвайки здравословен баланс между виртуалния и реалния свят, като по този начин помагаме за насочването на едно технологично осъзнато и отговорно поколение.

 

Още от блога ни

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин? Ново

От виртуалния свят към реалния свят: Как да помогнем на децата да ги разграничат по здравословен начин?

В ерата на непрекъснато развиващия се изкуствен интелект (AI...

Прочети
Как програмирането помага за развитието на социални умения? Ново

Как програмирането помага за развитието на социални умения?

В днешния дигитален свят изучаването на програмиране вече не...

Прочети
Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти? Ново

Какви са уменията, които работодателите ще търсят в бъдещите програмисти?

В днешния бързо развиващ се дигитален свят търсенето на квал...

Прочети